Senare i veckan fattar Trafikverkets projektchef Johan Brantmark beslut om säkerheten är tillräckligt hög för att kunna starta bygget av tunnlarna under Lovö. Foto: SVT

Tunneln under Lovön utsedd till årets sämsta bygge

Publicerad

Bygget av tunneln under Lovön, som SVT Nyheter Stockholm rapporterat flera gånger om för bristande arbetsförhållanden, har nu utsetts av tidningen Byggnadsarbetaren till Årets sämsta bygge.

Tidningens motivering är de risker som arbetarna utsatts för när de jobbat med tunneln som är en del av Förbifart Stockholm. Men på Trafikverket skjuter man ifrån sig kritiken.

– Vi beklagar definitivt detta, men det är Byggnadsarbetarens utnämning och det får stå för dem, säger Johan Brantmark, projektchef på Trafikverket till SVT Nyheter Stockholm.

Arbetsmiljöverket har bland annat pekat ut problem som avsaknad av ett system som talar om hur många personer som arbetar under jord, utrymningslarm och brister i brandsäkerheten. I mitten av juli fattade Arbetsmiljöverket ett beslut om hot om löpande vite på en miljon kronor om inte bristerna åtgärdas.

Trafikverket: Lovön är en bra arbetsplats

Om man ser till de problem som varit på arbetsplatsen, är utnämningen då befogad?

– Nej. Arbetsmiljöverket har haft synpunkter, det har i huvudsak handlat om att förebygga brandskyddet. Det har vi tittat på och stoppade också arbetet i somras för att åtgärda de identifierade bristerna. Idag är Lovön en bra arbetsplats som uppfyller våra ställda krav, säger Johan Brantmark.

2015 utsågs byggarbetet i Glasberga Sjöstad för Årets sämsta bygge. Utnämningen utses av tidningens redaktion och kompletteras med synpunkter från bland annat Byggnads regioner och Arbetsmiljöverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.