Turbulens på Maria Elementar

Uppdaterad
Publicerad

Det råder turbulens på den framgångsrika Maria Elementarskolan på Södermalm. Skolans grundare har nu avsatt styrelsen.

Och föräldrarna är nu oroliga att lärarna ska säga upp sig. Nu ska Länsstyrelsen granska den uppkomna situationen.

Maria Elementar, som drivs av en stiftelse, är känd för sin höga kvalitet. Men konflikterna avlöser varandra. Personalen har skrivit ett brev till arbetsmiljöverket och bland annat klagat på den psykiska stress man känner som en följd av att rektorn hela tiden byts ut.

Maria Elementar

-Det är klart att det i längden inte är bra, man behöver lugn och ro för att sköta sitt jobb, säger skolans rektor Åsa Johansson till ABC.

Mycket av problemen ska bero på att stiftelsens grundare, 86-åriga Märta Fransson, enligt uppgift styr skolan med järnhand. Nu har hon avsatt den gamla styrelsen eftersom hon menar att skolan blivit sämre.

-Om den blivit! Både kvaliten på undervisningen och ordningen har blivit sämre, säger Märta Svensson, Stiftelsen Elementar till ABC.

Föräldrarna oroliga

Nu befarar föräldrarna att den populära nuvarande rektorn också kommer att avsättas – och som en konsekvens av det kanske även lärare väljer att sluta.

-Det vore jättetråkigt och ett stort minus om många lärare försvann, säger föräldern Helene Borgström till ABC.

Maria Elementar tar varje år emot drygt 20 miljoner i skolpeng, men vart pengarna tar vägen, vet inte rektor Åsa Johansson eftersom hon inte fått inblick i skolans ekonomi. Därför har hon gjort en polisanmälan och länsstyrelsen ska nu granska verksamheten.

Colette van Luik

colette.van.luik@svt.se

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maria Elementar

Mer i ämnet