Klockan stals efter att paret blivit avsläppta utanför Grand Hotel i Stockholm. Foto: Polisen/TT

Turist rånades på klocka värd 2,5 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Ett amerikanskt par, på semester i Stockholm, tillfrågades om de kunde ta en bild på två okända män med deras mobiltelefon. När paret lämnade tillbaka telefonen till männen rånades de på en exklusiv klocka värd 250 000 dollar, närmare 2,5 miljoner svenska kronor.

Det var i söndags vid 16.30-tiden som det amerikanska paret utsattes för det fräcka rånet. Efter en guidad tur i Stockholm city släpptes de av utanför Grand Hotel. I samband med det kom två män fram och undrade om mannen i sällskapet kunde ta en bild på dem.

– När mannen ska lämna tillbaka telefon så tar gärningsmannen tag i armen, låser fast den mot kroppen och sliter av klockan, säger Daniel Horner, chef på lokalpolisområde Norrmalm, och som ansvarar för en särskild insats mot klockstölder i Stockholm city.

– Samtidigt ställer sig den andra gärningsmannen framför frun och skymmer så att hon inte ska se vad som händer, fortsätter han.

Klockan, som är värd 250 000 dollar, beskrivs som unik då den bara finns i ett fåtal exemplar i världen.

Hur vet man att klockan verkligen fanns?

– Det finns både kvitto och certifikat på den.

Klockor – betalmedel i kriminella kretsar

– Det kommer bli svårt för gärningsmännen att sälja klockan i Sverige. Men vår bild är att dyra klockor förs utomlands, det är sällan vi återfinner dem i Sverige.

Efter en rad anmälningar om klockstölder drog Stockholmspolisen igång en särskild insats i början av sommaren. Och antalet anmälningar har ökat. Under 2018 skedde 78 fullbordade klockrån i Stockholms city, hittills i år är antalet uppe i 84.

Enligt polisen är klockrån ett lätt sätt att komma över pengar, ofta är det fler gärningsmän som begår brotten.

Offer kartläggs via sociala medier

– Exklusiva klockor används som betalmedel i kriminella kretsar. Man byter klockor med varandra istället för pengar vid narkotikahandel. Det är lättare att flytta en klocka mellan länder än en väska med pengar, säger Daniel Horner, vid Stockholmspolisen.

Hur hittar gärningsmännen sina offer?

– Tidigare rånades folk i samband med försäljningar. Men nu kartlägger gärningsmännen klockägare via sociala medier eller i krogmiljö. Sen möter man offret i deras trappuppgång och rånar dem.

Det amerikanska paret fick resa hem utan klocka, polisen har inlett en förundersökning om rån, men hoppet om att hitta klockan i Stockholm är litet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer