”No good visit to Sweden” ska en av turisterna fått ur sig innan de åkte till sjukhus med ambulans. Foto: Polisen

Turister åt svamp – polisen fick ingripa

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Huddinge tog natten till måndagen hand om ett lite annorlunda fall på en campingplats. Några turister ska ha plockat svamp som de tillagat och därefter blivit påverkade.

Polisen skriver själva om den udda upplevelsen på sociala medier att de initiala uppgifter de fick handlade om en halvnaken kvinna på marken, en annan kvinna som slog på rutorna i en bil och någon man som gick runt med en hammare.

När polisen väl kom fram var stämde den bilden hyfsat väl överens med verkligheten:

”Det vi fick se i mörkret var som taget ur en skräckfilm, och uppgifterna vi fick på vägen fram stämde bra: en kvinna skrek och härjade med onaturliga rörelser runt i en bil, en annan krälade på marken. Hallucinationer, spyor och förvirring. Första patrull hölstrade snart sina vapen, och vi kunde konstatera att det varken var zombies eller drogen ”badsalt” vi stött på. De utländska campingturisterna hade däremot plockat, tillagat och ätit svamp – sannolikt någon art av giftig flugsvamp, och som stämde väl in på symptomen.”

Polisen skriver vidare att turisterna fick åka ambulans till sjukhus.

Giftiga svampar

Den vanligaste orsaken till svampförgiftning är att matsvamp förväxlats med giftig svamp och allvarliga förgiftningar inträffar framförallt då svamp intagits som måltid.

Illamående och kräkningar kan förekomma efter svampförtäring och behöver inte alltid betyda att svampen är giftig. Svamp är hårdsmält föda och en känslig färskvara vilket innebär att man kan må dåligt utan att för den skull vara förgiftad.

Giftinformationscentralen kan du läsa om och se bilder på Sveriges giftigaste svampar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.