Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från polisens förundersökning, som visar hamstrar i burar och i hinkar staplade på varandra i lägenheten i Stockholm. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Tusen hamstrar hittades i lägenhet i Stockholm – kvinna döms för djurskyddsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Runt 1 000 hamstrar, en hund och en sköldpadda. Det hade ett par i Stockholm i sin lägenhet. Kvinnan döms nu för brott mot djurskyddslagen.

Paret berättar i polisförhören att det aldrig var meningen att det skulle bli så många hamstrar.

Enligt förhören började det med att de var tvungna att ta hand om ett hundratal hamstrar åt en familjemedlem en längre tid.

Men hamstrarna förökade sig snabbt och klagomål kom in från grannarna om stark lukt och pipande och skrikande ljud. Utöver hamstrarna fanns också ett tiotal råttor och några guldhamstrar.

Det hade också skett försäljning av hamstrar till djuraffärer utan att paret hade tillstånd för uppfödning.

Beslagtog direkt 150 djur

När länsstyrelsen kom dit i juni 2021 omhändertog de direkt på plats cirka 150 djur som man bedömde hade för dåliga förhållanden. Vid en återbesiktning några dagar senare hade det skett en klar förbättring enligt länsstyrelsens rapport. Kvar var också bara cirka 300 av hamstrarna. Resten hade den ursprungliga ägaren till slut tagit hand om.

Kvinnan döms: ”Tacksamma att ni kom”

Kvinnan i paret ansågs som ansvarig för djurhållningen och har nu dömts till dagsböter för brott mot djurskyddslagen.

”Självklart var det fel, vi är tacksamma att ni kom. Man vet inte vart det hade slutat annars. Vi vet att det var för många djur som förvarades trångt i vissa fall, men mat, vatten och berikning hade de”, har kvinnan sagt i förhör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.