Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lina Almughrabi och Otavio Capato hade båda svårt att sova inför dagens högskoleprov. Foto: SVT

Tusentals bänkade sig för högskoleprovet

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en gång är det dags för högskoleprovet. Under söndagen skrev cirka 40 000 personer runtom i landet provet, vi träffade två av dem som skrev på Stockholms universitet under en rast.

I Stockholms län skriver runt 10 000 personer provet under söndagen, uppger Peter Wretling, chef vid Studentavdelningens enhet för antagning och högskoleprov vid Stockholms universitet, som koordinerar provet i länet. Före pandemin brukade det ligga på runt 16 000 per tillfälle.

Begränsat prov

På grund av pandemin är högskoleprovet även under söndagen begränsat, både när det gäller deltagarantal och vilka som får skriva. I hela landet är cirka 40 000 personer anmälda till provet som genomförs på över 130 orter i Sverige, enligt Universitets- och högskolerådet. För att få skriva provet ska man ha avslutat sin gymnasieutbildning eller vara född 2002 eller tidigare.

Våren 2020 ställdes provet in helt och hösten 2020 begränsades kraftigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer