Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här sprutar tusentals fiskar ur tanken. Foto: Fortum

Tusentals fiskar forsade ned i Strömmen

Uppdaterad
Publicerad

Det traditionella lax-släppet blev av även i år, fast i en digital tillställning på grund av rådande pandemi. Under måndagen släpptes 30 000 små lax- och havsörings-smolt ut i vattnet nedanför Fotografiska museet.

Utsläppet av unga fiskar har skett varje vår sedan 1973 och brukar under normala förutsättningar locka publik, men för andra året i rad fick de som var intresserade titta på nätet. Satsningen med att plantera ut fisk görs för att berika djurlivet i Östersjön, men också för att förbättra fisket mitt i centrala Stockholm. De fiskar som sätts ut får inte fångas förrän de väger minst 1,4 kg.

Fisket i Strömmen

Sportfiske i Strömmen har varit fritt sedan länge och pågår året om. Varje år fångas stora laxar och havsöringar i Stockholms ström. Rekordet för lax är 21,8 kg och för havsöring 13,4 kg. Förutom lax och öring finns det över 30 andra fiskarter som lever i eller besöker Stockholms ström, enligt arrangörerna Stockholm stad, bostadsbolaget Heba och Fortum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer