Tusentals fler bostäder skulle kunna byggas

Uppdaterad
Publicerad

Trots att många byggherrar har godkända detaljplaner, så tar det oftast flera år innan spaden sätts i marken.

På uppdrag av regeringen har länsstyrelsen tagit fram en rapport som visar att det idag finns 47 000 bostäder med godkända detaljplaner.

– Det är ganska många bostäder där många av dem skulle kunna byggstartas nu, säger Elin Blume som är utvecklingsledare på Länsstyrelsen i Stockholm.

ABC: Varför gör de inte det?

– En del av bostäderna ligger i ett större utbyggnadsområden och då sätter man igång ett antal bostäder per år, så det rullar över en längre tid.

”All produktion i Stockholm överklagas”

– Tidsfaktorn från det att man har en markanvisning eller köpt en markplätt så ska det igenom den kommunala byråkratin med bygglovshantering. Nästan all produktion i Stockholm överklagas. Det gör ju att vi som byggherre blir osäkra, även köparna blir osäkra på om det kommer bli byggt eller inte, säger Anders Svensson som är vd på HSB Stockholm.

8000 lägenheter skulle kunna byggas idag

Byggprocessen tar tid. Men det som kan verka uppseendeväckande i rapporten är att så många som 8000 av dom här bostäderna är outnyttjade byggrätter. Lägenheter som skulle kunna byggas redan idag. Det kan handla om detaljplaner som kan ligga i upp till 15 år innan spaden sätts i marken.

– Jag tycker att det låter som ganska mycket bostäder, särskilt när det finns ett behov av bostäder, säger Elin Blume på Länsstyrelsen.

– Vi har en del byggrätter som vi ska försöka öka ambitionen till att bygga. Men har du inte tillgång till bussförbindelser, tunnelbana eller pendeltåg så blir det mycket svårare att sälja bostadsrätterna. Då blir man lite försiktig som byggare, för risken finns ju ändå att man står med tomma lägenheter sen. Det förekommer ändå i Stockholm, säger vd Anders Svensson på HSB Stockholm.

Nynäshamn, Sollentuna, Stockholm och Sundbyberg har flest outnyttjade byggrätter i Stockholms län.

Enligt Länsstyrelsen borde det byggas 16 000 bostäder per år. Men tillskottet de senaste åren har legat på i snitt 10 000. Det krävs alltså en rejäl uppväxling om Stockholm ska hinna ikapp.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.