Tusentals praoplatser hotade i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljöverket beslut om att skolan behöver säkra praoplatser har resulterat i att många skolor inte klarar av att uppnå kraven och därför väljer att istället slopa praktikplatser.

Allt fler skolor riskerar att slopa praoplatser för högstadieelever. Det efter att Arbetsmiljöverket 2013, kommit med hårdare krav om säkra praoplatser. Trots att kraven är två år gamla så är det nu som de har börjat påverka de svenska grundskolorna.

För hårda krav anser rektorer

Många rektorer anser att kraven är alldeles för höga, detaljrika och byråkratiska och det har lett till att flera skolor nu slopar den praktiska praon för årskurs 7-9.

– Kraven innebär att vi måste säkerställa vilka risker det finns på arbetsplatsen, vi måste ha en kontinuerlig kontakt med arbetsplatsen, vi måste jobba med skyddsombuden på arbetsplatsen, och vi måste se till att varje elev är mogen för respektive arbete, och det här sammantaget gör att vi inte mäktar med att ha prao som vi haft tidigare utan vi får hitta en annan form, säger rektor Elisabeth Meckbach, Sturebyskolan. 

Slopas prao: drabbar tusentals elever

Praonedläggningen har drabbat tusentals mellanstadieelever i hela landet. I Skåne har flera kommuner lagt ned praomöjligheten och i Stockholm har minst fem skolor hittills valt att slopa praon. 

Sturebyskolan är en av de grundskolor i Stockholm som beslutat om att lägga ned prao möjligheten för sina 120 elever. Det har lämnat många elever besvikna.

– Vi såg framemot praon, det är åttans höjdpunkt för oss, så det känns riktigt tråkigt säger Victor Siljevik på Sturebyskolan.

– Om jag nu vill bli ingenjör och då om jag får se hur ingenjörer jobbar, då kanske jag tänker nej, det där är inget för mig, då kanske jag väljer rätt linje på gymnasiet, så det är klart det är viktig, säger Sebastian Bonilla.

Politiker och rektorer protesterar

Nu kräver också Skolborgarrådet att Arbetsmiljöverket ser över sina nya säkerhetskrav.

– Vi har vi kommit till insikt att det här är ett rejält problem och vi kräver av Arbetsmiljöverket att snabbt nu hitta en bättre vägledning så att fler av våra elever kan få den viktiga kontakten med arbetslivet, säger Skolborgarrådet Olle Burell (S) Stockholm Stad.

Arbetsmiljöverket står fast vid sina krav

Men Arbetsmiljöverket står fast vid sitt beslut och menar att säkerheten bör gå först.

– Det här handlar om barn, dessa krav är rimliga, det handlar om att barn inte ska komma till skada på arbetsplatserna, så nej vi tycker inte att det är några konstigheter, säger arbetsmiljöinspektören Adam Jansson.

– Kraven från Arbetsmiljöverket är bra, för de är till för barnens säkerhet och de tydliga men de är så omfattande att som skola så blir det för mycket, säger rektorn Elisabeth Meckbach, Sturebyskolan.

Nacka kommuns kommunala skolor drabbas hårt

Nacka kommun har också beslutat om att lägga ner praomöjligheten för sina 1660 elever.

 – Det här är något som vi tycker är viktigt och vill kunna genomföra men självklart utan att bryta mot några regler.

– Vi kommer ta kontakt med Arbetsmiljöverket för att se hur vi i framtiden ska kunna erbjuda praktikdelen för våra elever säger Robin von Euler, Nacka kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.