Foto: SVT/Aymen MussaVisa alla (3)
Visa alla (3)

Tusentals sidor långt snöröjningsavtal offentliggjort

Uppdaterad
Publicerad

Efter snökaoset i förra veckan har nu snöröjningsavtalen gjorts tillgängliga för allmänheten. För den nyfikne som vill gräva ner sig i avtalen väntar en pappersbunt med 5.000 sidor på Trafikkontoret.

– Vi har fått många frågor kring hur avtalet ser ut och vilka avtal vi har med de snöröjningsentreprenörer som vi använder oss utav, säger Anders Porelius, pressansvarig på trafikkontoret.

Läs mer: Skotta och sanda – vems ansvar?

Under den senaste veckan har trafikkontoret fått in många olika frågor från både medborgare och media kopplat till det som många upplevde var en bristfällig snöröjning. Nu är avtalen tillgänga för allmänheten, vill man göra en utskrift kan man göra det mot en kostnad på två kronor per sida.

Långa avtal

Avtalen som har 11 olika entreprenörer rymmer mellan 3.000 till 5.000 sidor totalt. Trafikkontoret hade tre administratörer på plats som förklarade de tusentals sidor långa avtalen. Innan man offentligjorde avtalen har sekretessbedömningar gjorts och man har därför inte kunnat visat de tidigare.

Läs mer: Snöröjarna slår tillbaka: ”Inte vårt fel”

– Vi har annordnat den här dagen för att visa vilka avtal vi har, hur de är uppbyggda och när de är kontrakterade, säger han.

Mytbildningar i media

Enligt avtalen med entreprenörerna ska det finnas ca 200 fordon för snöröjning den här säsongen. Men hur många som varit ute när de var som värst kan trafikkontoret inte svara på idag.

– Det har varit en del mytbildningar i media om att vi inte har haft avtal som varit tecknade i tid, de påståendena stämmer inte eftersom att vi har varit klara med våra avtal under en ganska lång tid och det kan man se idag, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snörekord i Stockholm

Mer i ämnet