Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Trafikkontoret och södermalmsbor om problemen med byggsäckarna. Foto: SVT

Tusentals stockholmare klagar på byggsäckar

Uppdaterad
Publicerad

I flera år har byggsäckar som tar upp plats på Stockholms trottoarer irriterat Stockholmarna. Årligen får trafikkontoret in fler än 1 000 klagomål.
– Antalet har legat ganska konstant de senaste åren, säger Erik Söderberg, pressansvarig på Trafikkontoret.

Runt om längs trottoarerna i Stockholm har byggsäckar blivit en vanlig syn. Men för att få placera ut en byggsäck krävs det att man har tillstånd från polisen, något få har.

– Det verkar inte som det för det är ganska få som söker tillstånd. Det är inte fler än ett tiotal per år, säger Erik Söderberg, pressansvarig på trafikkontoret i Stockholm.

Erik Söderberg, pressansvarig på trafikkontoret i Stockholm. Foto: SVT/Frida Claesson

”Vi har ansvar att hålla rent i Stockholm”

Trafikkontoret fungerar som remissinstans åt polisen och det är också dit klagomålen på byggsäckarna kommer. Och att de flesta saknar tillstånd märks också på hur byggsäckarna är uppställda.

– Byggsäckar ska inte stå placerade på det här viset och det hade de inte gjort om man haft tillstånd från polisen. Gatan och trottoaren är till för fotgängare och trafikanter, säger Erik Söderberg

Fastighetsägarna: ”Stort problem”

På branschorganisationen Fastighetsägarna är man väl medveten om problemet med feluppställda byggsäckar.

– Vi förstår irritationen fullt ut och det är även ett problem som våra medlemmar uppelever. Med tanke på antalet anmälningar som kommer in till staden varje år så skulle jag säga att det är ett stort problem, säger Anni Carpelan, utvecklingschef på Fastighetsägarna.

Vilket ansvar har Fastighetsägarna?

– Jag skulle säga att Fastighetsägarna har ett ansvar att hjälpa till att informera dem som använder säckarna. Ofta är det privatpersoner som beställer en säck så det är sällan den enskilda fastighetsägaren som ställt ut säcken.

SVT rapporterade · Chatt om byggsäckar

11.36
Det är förjävligt.
11.36
Bötfäll förtagen som äger säckarna.
11.41
Fruktansvärt hur de kan plasera säckarna så att rullstolar, barnvagnar och rullatorer inte ens kan passera på trottoaren. Bort med skiten!
11.41
De måste bort
11.41
Varför inte låta parkeringsvakter anmäla byggsäckar utan tillstånd eller felaktigt placerade ofta på våra trottoarer?
11.41
Om man klagar på byggsäckar (som är helt relevant) så tycker jag att elscooterupptällningen (elskrot) på trottoaren är ett ännu större problem!
11.59
Visst kan det vara jobbigt och ha byggsäckar på trottoaren och på gatan för ev. dom som är synskadade men ni som klagar kom med förslag också och inte bara klaga.hur skulle ni göra själva.fd byggjobbare.
11.59
Hatar skiten. Förfular vår stad. Borde förbjudas.
11.59
Håller med Bruno orkar inte folk gå längre.
11.59
Jag tycker de är bra

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer