Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se den misstänkte skytten springa ut från restaurangen och hör åklagaren om skjutningen. Foto: Polisens förundersökning

Två åtalas för restaurangskjutning i Visättra – oskyldiga skottskadades

Uppdaterad
Publicerad

Två personer som pekats ut som inblandade i mordet på en gängledare för Flemingsbergsnätverket sommaren 2021 var de egentliga måltavlorna vid en skjutning på en restaurang i Visättra i december i fjol. Men måltavlorna hade redan hunnit lämna lokalen och i stället skottskadades två oskyldiga personer. Nu står två 22-åriga män åtalade för bland annat mordförsök.

Efter skjutningen försvann de båda mordmisstänkta i en flyktbil som väntade utanför restaurangen.

– Det är hänsynslöst, sättet de skjuter runt sig. Och oerhört tragiskt när oskyldiga drabbas, säger kammaråklagare Sara Stolper.

Mord ledde till gängsplittring

De två tilltänkta måltavlorna har av tidigare vänner inom Flemingsbergsnätverket pekats ut för att vara inblandade i mordet på en av gängets ledargestalter sommaren 2021. Mordet ledde till att det tidigare enade nätverket splittrades i två – Visättra- och Flemingsbergsnätverket.

Splittringen har lett till en ständigt pågående konflikt med ytterligare mord, mordförsök, grova våldsbrott och vapenbrott.

Tillhörde varsitt nätverk

Enligt åklagaren är skjutningen på restaurangen i Visättra en del av den konflikten – där de misstänkta gärningsmännen tillhör Flemingsbergsnätverket och de tilltänkta måltavlorna Visättranätverket.

De misstänkta har i förhör nekat till brott. SVT Nyheter Stockholm har sökt den ena försvarsadvokaten utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.