Två av sex misstänkta släpptes

Uppdaterad
Publicerad

Två män som suttit anhållna för helikopterrånet i södra Stockholm släpptes på tisdagen, men misstankarna kvarstår mot dem. Svensk polis är nu i Belgrad för att få veta mer om misstänkta helikopterrånarnas kopplingar till olika personer där.

En person som är intressant i utredningen är en bosnienserbisk 40-årig krögare, som tidigare bott i Sverige men som lever i den serbiska huvudstaden sedan sex år. Han ska ha spelat en central roll i det så kallade gangsterkriget i Stockholm i slutet av 1990- och början på 2000-talet.

Det inleddes med mordet på Stockholms dåvarande gangsterkung Dragan Joksovic på Solvalla 1998. Sedan följde en rad mord. 40-åringen var vän med Joksovic och blev därför intressant i sammanhanget, men kunde inte knytas till brott. Trots sin närhet till flera mord har han aldrig dömts för något grovt våldsbrott, bara vapenbrott och en banksvindel.

”Styrt från Sverige”

Polisen i Serbien vill inte gå in på några namn och säger att ingen har gripits där med anledning av rånet mot G 4 S värdedepå i onsdags i förra veckan.

-De personer i Serbien som hade kunnat vara inblandade deltog inte när det väl kom till kritan, vad jag förstår, säger polistaleskvinnan Suzana Vasilevic till TT.

-Kuppen organiserades såvitt vi vet från Sverige, tillägger hon.

Serbisk polis varnade svenska kollegor om att medlemmar i den ökända, forna polisstyrkan Röda baskrarna förberedde rånet. Svenskarna släppte bevakningen när rånet inte såg ut att bli av.

Röda baskrarna var en serbisk-jugoslavisk ”antiterroristenhet”.

Bland andra ledaren Milorad ”Legija” Ulemek har fällts för morden på Serbiens premiärminister Zoran Djindjic 2003 och Jugoslaviens expresident Ivan Stambolic 2000. Röda baskrarna har också anklagats för krigsbrott i bland annat Kosovo. Gruppen upplöstes efter Djindjic-mordet och ganska lite är känt om den.

På fri fot

I Sverige fortsatte förhören på tisdagen med de sex män som greps i söndags och senare på eftermiddagen blev två av dem försatta på fri fot. Det är en 21-åring, den yngste av de gripna, samt en 31-åring som släppts. Misstankarna kvarstår, men det är inte nödvändigt för utredningen att ha dem fortsatt frihetsberövade, uppger Varg Gyllander vid Rikskriminalpolisen.

Gustaf Ljungström, 21-åringens advokat, pratade på kvällen med sin lättade klient, som inte är belagd med reseförbud. Polisen har preciserat 21-åringens roll i rånarligan, och Ljungström är inte förvånad över att han släpptes.

-Det som har presenterats för oss har enligt min bedömning varit väldigt svagt, säger Ljungström till TT.

Åklagaren måste senast på onsdagen begära männen som ännu är anhållna häktade. Såvitt känt nekar alla misstänkta till brott.

Polisen har lagt locket på om spaningsinsatsen. Det kan ses mot bakgrund av att minst tio misstänkta rånare är på fri fot. Risken är stor att de undanröjer viktig bevisning eller hinner sätta sig i säkerhet utomlands.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.