Foto: Stina Stjernkvist/TT

Två döms till fängelse för mordplaner på kriminell ledare

Uppdaterad
Publicerad

Två unga män med koppling till Vårbynätverket i södra Stockholm döms för att ha planerat att döda en ledare i ett kriminellt nätverk i Västerås.

En av männen ska ha försökt få någon annan att utföra mordet, samtidigt som den andre hjälpt till med att lokalisera det tilltänkta offret genom krypterade chattar.

Andra gången som mordet planeras  

Den ena mannen är tidigare dömd till elva års fängelse för att vid ett annat tillfälle försökt mörda samma Västeråsledare. Han döms nu till ytterligare ett års fängelse medan den andra mannen döms till fyra år.

Vårbynätverket

Motivet bakom mordplanerna är en utdragen konflikt mellan ledaren i Vårbynätverket och den i Västerås. Den avsedda måltavlan, Västeråsledaren, är numera åtalad för mordet på en 12-åriga Adriana i Norsborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Diamant Salihu förklara händelserna som leder fram till skjutningen av 12-åriga Adriana. Foto: Polisen, Gustav Schön/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårbynätverket

Mer i ämnet