Kammaråklagaren Henrik Stiernblad om att två män häktats för mordförsök och grovt vapenbrott efter att ha beskjutit en familj i en bil. Foto: Jens Larsson/SVT

Två män häktade misstänkta för att ha beskjutit familj i Upplands-Bro

Uppdaterad
Publicerad

Två män, 22 och 28 år, häktades i eftermiddags  efter att en familj blev beskjutna i en bil i Upplands Bro i måndags kväll. Männen häktades i Attunda tingsrätt skäligen misstänkta för mordförsök och grovt vapenbrott. Ytterligare två personer söks för inblandning i mordförsöket.

Det var vid sjutiden på måndagskvällen som polisen larmades av vittnen som sett fyra personer skjuta mot en bil och sedan lämnat platsen. Flera patruller sattes in i jakten på gärningsmännen. Under natten mot tisdagen greps och anhölls senare två män misstänkta för försök till grovt rån och grovt vapenbrott.

På fredagen begärdes männen häktade som skäligen misstänkta för händelsen. De två misstänkta tillhör det kriminella Bro-nätverket, uppger åklagaren i ett pressmeddelande, och misstänks även för grovt vapenbrott då flera skjutvapen påträffats i ett garage nära brottsplatsen.

– Jag bedömer att det handlar om ett försök till rån men förundersökningen innefattar även misstankar om försök till mord då skott avlossades mot passagerarutrymmet i bilen, säger kammaråklagare Henrik Stiernblad.

Enligt åklagaren har det hittills framkommit i utredningen att det ska ha varit fyra gärningsmän med skjutvapen som angrep en familj som befann sig på platsen i samband med en affär. Skott ska ha avlossats in i bilen efter att gärningsmännen försökt öppna en av bildörrarna.

– Den här gärningen är synnerligen allvarlig eftersom den riktar sig mot en vanlig familj med ett litet spädbarn och med gränslöst användande av våld. Det var ren tur att ingen människa blev dödad eller allvarligt skadad den här gången, säger åklagaren.

De häktade männen tillhör ett kriminellt nätverk och har dömts för brott tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.