Foto: SVT/TT

Tårtade Åkesson – dömdes i dag

Uppdaterad
Publicerad

61-åriga Irene Matkowitzc, som tryckte en tårta i ansiktet på Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i höstas, fick sin dom i dag. Hon döms till två månaders fängelse för ofredande samt olovlig körning.

Domen som kom på förmiddagen innebär två månaders fängelse för ofredande för Irene Matkowitzc som tryckte en tårta i ansiktet på Jimmie Åkesson i höstas. Hon ska också betala 5.300 kronor i skadestånd till Åkesson.

– 60 dagar i fängelse för att få upp ögonen för fascismen, det var det värt, säger Irene Matkowitzc när SVT når henne via telefon.

Om Matkowitzc bara hade dömts för ofredande hade domen stannat vid böter, men eftersom hon samtidigt dömdes för flera fall av olovlig körning blev den sammanlagda domen fängelse.

– Det är glädjande att tingsrätten tydligt markerar mot den här typen av oacceptabla metoder. Vi ser positivt på debatt och åsiktsyttringar i samhället men man måste hålla sig inom ramen för de demokratiska spelreglerna, säger partisekreterare Björn Söder (SD) i en skriftlig kommentar till Aftonbladet.

Fått stort stöd

Matkowitzcs advokat anser att hennes klient ska frias då hon försvarade demokratiska värden. Åklagaren däremot vill se höga böter.

Men hon menar att hon har fått oerhört mycket stöd uttryckt, bland annat i sociala medier. På lördag hålls en ”Tårtfest” på Södermalm för att samla in pengar som stöd för vad man kallar ”den legendariske tårtkvinnan”. Arrangörerna som står bakom är Klubb klasskrig.

Åkesson, som hördes via telefon under rättegången, säger sig ha blivit rädd och kränkt.

– Jag har framfört vad jag har att säga i förhör och huvudförhandlingar. Det finns inte mycket att tillägga nu. Vi får invänta domen och se, sade Åkesson till TT på måndagen.

Tårtningen skedde den 5 november i fjol på Nytorget i Stockholm under en boksignering.

– Jag är stolt över att sitta som politiskt fånge i Sverige. Det stör mig att jag måste betala pengar till honom, säger Irene.

SVT: Hur ser du på att du kan ha fått fler att sympatisera med Sverigedemokraterna genom tårtningen?

– Nej så är det inte, enligt Novus så var november första månaden som SD inte gick uppåt, det var tack vare all granskning av partiet som kom efter tårtningen, säger hon.

– Jag hoppas bara inte jag missar första maj, tillägger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tårtattack mot Jimmie Åkesson

Mer i ämnet