Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polis på plats i Fittja centrum, i Botkyrka kommun utanför Stockholm efter att flera personer skottskadats. Foto: TT/Henrik Montgomery

Tre skottskadade i skjutning i Fittja centrum – kopplas till våldsvågen

Uppdaterad
Publicerad

Tre män har skottskadats utomhus i Botkyrka, uppger polisen. Två av dem uppges vara svårt skadade. Händelsen utreds som mordförsök och polisen ser kopplingar till tidigare våldsdåd i Stockholmsområdet.

Flera personer blev vittnen till skottlossningen som inträffade mitt i Fittja centrum strax efter 17.30 på fredagskvällen.

– De skottskadade männen befann sig på en central plats i Fittja. De fick vård utomhus innan de transporterades till sjukhus. Jag kan inte svara på om det är livshotande skador, säger Ola Österling, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Först rapporterade polisen om två skjutna personer. Senare uppgav polisen att ytterligare en tredje person vårdas för skottskador på platsen.

– Det handlar inte om någon förlupen kula, säger Ola Österling.

Alla identifierade

Två av de skjutna männen fördes till sjukhus med allvarliga skador. Under lördagen beskrev polisen skadeläget på en av männen som ”utom fara”. En tredje man uppges vara lindrigt skadad.

Samtliga har identifierats och vårdats på sjukhus. Polisen har flera patruller på plats på sjukhuset där de även håller förhör med anhöriga och personer med anknytning till männen.

Skjutningen kopplas till de tidigare våldsdåden i Stockholmsområdet. Under lördagen hade polisen hållit förhör med minst en av målsägarna.

Kan ha fångats på bild

Skottlossningen inträffade i Fittja centrum i närheten av en busstation. Enligt SVT:s reporter var hela torget avspärrat och tunnelbanestationen Fittja avstängd på order av polisen.

Polis fanns i närheten när händelsen inträffade. Det ska finnas bra dokumentation från övervakningskameror vid platsen, enligt Ola Österling.

– Flera personer befann sig på torget och vi har hört flera personer på platsen. Vi har också bilder från övervakningsbilder att gå igenom.

Polisen har inlett en utredning om mordförsök. Ingen har gripits.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.