Foto: Björn Lockström/SVT

En död efter skottlossningen i södra Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Två personer skottskadades under torsdag kväll i stadsdelen Enskede i södra Stockholm. Polisen var på plats med flera patruller och sökte med hundar. På fredag förmiddag avled en av männen.

Polisen fick in flera samtal om höga smällar i Enskededalen vid 22.49 under torsdagskvällen.

– När vi kom dit påträffade vi två personer med skottskador. De fördes till sjukhus och skadeläget är oklart, säger polisens presstalesperson Åsa Wallentin på torsdag kväll.

Vittnen ska ha sett flera personer lämna platsen och polisen sökte med hundpatruller efter misstänkta.

– Vi spärrade av brottsplatsen för att kunna genomföra teknisk undersökning. Vi håller förhör med vittnen och kommer att inleda dörrknackning, säger Åsa Wallentin.

Undersöker samband

Tidigt på fredag morgon meddelade polisen att de två männen förts till två olika sjukhus. Den ena mannen ska vara känd av polisen sedan tidigare.

Finns det något samband med några av de tidigare skottlossningarna i Stockholmsområdet?

– Det för tidigt att säga, men självklart tittar vi på om det finns något samband med liknande tidigare händelser, säger polisens presstalesperson Lars Byström.

En person avliden

Enligt polisen har under fredag förmiddag en av de skottskadade männen avlidit. Mannen var i 25-årsåldern och hans anhöriga är underrättade, det skriver polisen på sin hemsida. Den andra mannen har inga livshotande skador.

Brottrubriceringen är nu mord och mordförsök, men ingen person är frihetsberövad i nuläget.

– Teknikerna jobbade under kvällen och natten så vi får se vad de kommer fram till. Vi har också hört en hel del vittnen och ska vart det kan leda, säger Lars Byström, presstalesman vid polisen i Stockholm.

Under fredag kommer även en trygghetsskapande insats att påbörjas i området. Den innebär att uniformerad polis kommer att finnas på plats under dagen.

– Det är något som vi gör regelmässigt vid sådana här händelser. Den har två funktioner, vi kan vara på plats och lugna personer om det behövs i området, eller så kan vi fånga upp vittnen, det är syftet med det hela, säger Lars Byström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.