Tydligt nej till höjda taxor

Uppdaterad
Publicerad

Valdeltagandet var lågt, bara 29 procent av de röstberättigade röstade.

Efter en kampanj som kantats av anklagelser om fula knep från både majoritet och opposition vann nej-sidan i går i folkomröstningen i Tyresö om taxorna inom äldre- och handikappomsorgen.

Enligt de preliminära siffrorna sade 83 procent av de röstande nej. Men samtidigt var valdeltagande lågt, bara 29 procent av de röstberättigade gick till valurnorna.

Får diskutera vidare
Men det verkar inte vara självklart att utfallet i folkomröstningen kommer att leda till någon förändring.

– Vi har ju sagt innan folkomröstningen att vi skulle behöva komma över femtio procent för att vi ska kunna tolka vad tyresöborna tycker i den här frågan. Men vi kommer ju att ta det här med oss. Alliansen kommer att träffas på onsdag och diskutera hur vi fortsätter i den här frågan. Om det här får någon inverkan på taxan eller inte får vi diskutera vidare, säger socialnämndens ordförande Andreas Jonsson, Moderaterna.

Socialdemokraterna kritiserar Moderaternas hållning.

Kritik mot högre pris
Det var i fjol som den borgerliga majoriteten i Tyresö bestämde sig att förändra omsorgstaxorna.

Kritikerna har riktat in sig på att den nya taxan blir högre och att trygghetslarmet, som tidigare varit gratis, nu ska kosta 250 kronor i månaden.

Majoriteten menar att avgiftshöjningarna behövs för att möta utmaningen med fler äldre i kommunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Folkomröstningen i Tyresö

Mer i ämnet