Protesterna sker samtidigt som Vattenfalls årsstämma. Foto: TT

Tyska aktivister protesterade mitt i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Tyska aktivister demonstrerade mot Vattenfall vid Slussen i dag onsdag. Budskapet riktades direkt mot företagets ledning och uppmanade dem att tänka om kring försäljningen av brunkolsverksamheten.

Under onsdagsmorgonen genomförde aktivister en aktion i Stockholm där man hängde ner både sig själva och en banderoll från restaurang Gondolens undersida, precis intill Katarinahissen. Aktivisterna från organisationen Robin Wood i Stockholm vill protestera mot att statliga Vattenfall tänker sälja sin brunkolsverksamhet i Tyskland.

”Sälj inte klimatet”

På banderollen står det ”Don't sell the Climate. End Coal Now!”.

För några veckor sedan beslutade det statliga energibolaget Vattenfall att sälja sin starkt ifrågasatta brunkolsverksamhet till det tjeckiska riskkapitalbolaget EPH. Brunkolsdriften har fått kritik, både för att utsläppen av fossil koldioxid vid energiproduktionen påskyndar klimatförändringarna och för att de jättelika dagbrotten förstör miljön och tvingar människor att flytta.

Olaga intrång

Stockholmspolisen fanns och bevakade manifestationen vid Slussen men ingrep inte för att få ner aktivisterna. Säkerheten ska enligt dem alltid gå först oavsett hur en demonstration går till.

– Vi kommer att utreda det här som olaga intrång och brott mot ordningslagen. De har inget tillstånd för någon demonstration men där ska finnas funktionärer som varnar förbipasserande vilket göra det hela säkrare, säger Albin Näverberg som är presstalesperson på Stockholmspolisen.

Sviket vallöfte från MP

En av Miljöpartiets viktigaste frågor i valrörelsen 2014 var att Vattenfall skulle lägga ned brunkolsverksamheten i stället för att sälja den vidare, allt för att minska koldioxidutsläppen. Men det löftet ser partiet inte ut att kunna hålla  då majoriteten av riksdagen inte vill ändra ägardirektiven som slår fast att Vattenfall ska drivas affärsmässigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.