Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ung man skjuten i huvudet – 13-åring misstänks ligga bakom Foto: Fredrik Persson/TT

Ung man sköts i huvudet – 13-åring misstänks ligga bakom

Uppdaterad
Publicerad

En 13-årig pojke misstänks för mordförsök alternativt medhjälp till mordförsök i Upplands Väsby i somras. Polis och politiker häpnar över den exceptionellt låga åldern och pojken är nu omhändertagen enligt lagen om vård av unga, LVU.

– Jag som jobbat med barn undrar ju hur utsatt en pojke i den här åldern är när han misstänks för ett så pass grovt brott, säger en granne som vill vara anonym.

– Det här är anmärkningsvärt då det handlar om en så pass ung person som en 13-åring, säger polisinspektör Martin Wallin vid lokalpolisområde Sollentuna om den pojke som misstänks för mordförsök alternativt medhjälp till mordförsök.

Maria Fälth (KD) är socialnämndens ordförande i Upplands Väsby. Hon anser att vuxensamhället har misslyckats.

– Civilsamhället, och då menar jag föräldrar, vuxna, skola och socialtjänst, har alla ett stort ansvar i det här. Att det kan gå så här långt för en pojke i den här åldern. Vi inom socialtjänsten måste också få hintar av skolan så vi har möjlighet att agera i tid, säger hon.

Pojken tvångsomhändertagen

Förvaltningsrätten har beslutat att pojken ska tvångsomhändertas enligt lagen om vård av unga, LVU, då det finns risk för fortsatt kriminalitet och att han själv riskerar att utsättas för brott. Han sitter nu på ett SIS-hem.

En äldre tonåring greps strax efter skjutningen och sitter nu häktad misstänkt för mordförsök. Mannen i 20-årsåldern som blev skjuten ska bland annat ha förlorat talförmågan.

SVT har pratat med pojkens föräldrar men de vill inte uttala sig i tv. Pojken har sedan mordförsöket i somras hunnit fylla 14 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.