Psykologen Yassin Ekdahl tycker det är bedrövligt att Stockholms stad inte har någon uppsökande verksamhet för att nå IS-återvändarna. Foto: SVT

”Ungdomar radikaliseras framför ens näsa”

Uppdaterad
Publicerad

Yassin Ekdahl, psykolog och tidigare kommittésekreterare hos Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, är kritisk mot att Stockholms stad inte har någon uppsökande verksamhet för att fånga upp de som återkommer från resor där de stridit för Islamiska staten, IS.

– Det är bedrövligt, säger Yassin Ekdahl.

Till skillnad från Göteborg så söker Stockholms stad inte aktivt upp personer som kommit tillbaka från resor till våldsbejakande islamistgrupper i Irak och Syrien.

– Så vitt vi vet har vi inte kontakt med några återvändare. De måste komma till oss och ansöka om stöd, säger Christina Kiernan som är samordnare mot våldsbejakande extremism i Stockholms stad.

Det här får kritik från psykologen Yassin Ekdahl, som tidigare jobbat hos Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism.

– Konsekvensen är att ungdomar radikaliseras framför ens näsa, och att det finns radikala miljöer som man inte har någon kunskap om, säger Yassin Ekdahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.