Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet förklarar åklagaren Lars Ågren varför man åtalade nätverkets misstänkte ledare för människohandel i det unika målet. Foto: Sebastian Comar Alm/SVT

Gäng rekryterade ungdomar – misstänks för människohandel

Uppdaterad
Publicerad
Under onsdagen väcktes åtal mot tolv personer kopplade till ett kriminellt nätverk i Vårberg. Nätverket ska enligt åklagaren styrt narkotikahandeln i området genom att rekrytera ungdomar som langare. Åklagaren menar därför att en av de misstänkta, en 27-årig man, även ska dömas för människohandel.

– De minderåriga har rekryterats för att sälja narkotika och därmed utsatts för ett nödläge, säger åklagare Lars Ågren.

Den rättsliga kampen för att stoppa gängkriminaliteten i landet generellt och Stockholm specifikt har varit i fokus på högsta politiska instans. Inte sällan har förändrad lagstiftning nämnts som möjlig åtgärd. Nu vill dock åklagare Lars Ågren och Paulina Brandberg vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet testa om rådande lagstiftning kring människohandel kan användas då kriminella nätverk rekryterar minderåriga.

– Det här är ett av de första mål som prövar just den här frågan och åtal väcks på det här sättet, säger åklagare Lars Ågren.

Hemlig övervakning

Efter ett gediget spaningsarbete så visar nu den omfattande förundersökningen hur det kriminella nätverket i Vårberg tagit över och styrt narkotikahandeln. Via bland annat hemlig telefonavlyssning och videomaterial så menar åklagare att de kartlagt gängets hierarkiska struktur och hur man längst ned i hierarkin utnyttjat ungdomar för att sälja narkotikan.

– Vi bedömer att det finns fyra nivåer i den här organisationen. NN, är ledargestalten som vi åtalat för människohandel, han har styrt det här. Sen finns andra personer under honom som också har haft ledande roller. Sen finns en nivå närmare gatan där personer ser över de lagergömmor av narkotika som funnits i olika källarlokaler. Sist har vi gatunivån av unga pojkar under 18 år som har sålt narkotikan.

Kan ge hårdare straff

Nätverket ska enligt åklagare styra en stor del av narkotikahandeln i Vårberg och efter att de tolv misstänkta häktades så har en ”avsevärd skillnad” märkts för de boende i Vårberg.

Att kriminella nätverk utnyttjar minderåriga och därmed svensk lagstiftnings straffrabatt för unga personer är inget nytt. Frågan är dock om nätverkens rekrytering av unga nu kan komma att straffa dem ännu hårdare, då minimistraffet för människohandel är två års fängelse.

Rättegången inleds i Stockholms tingsrätts säkerhetssal den 22 september.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer