Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ungdomar leggas för att köpa ägg – ska minska skadegörelsen på spårvagn Foto: Ellinor Knoxborn/SVT

Ungdomar leggas för att köpa ägg – ska minska skadegörelsen på spårvagn

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomar legitimeras när de ska köpa ägg i en livsmedelsbutik i västra Stockholm. Förklaringen är det har kastats ägg mot Nockebybanan som går mellan Alvik och Nockeby.

– Det är både störande och ett orosmoment när det smäller till, säger Christer Ekelund, kommunikationschef på VR Sverige som kör spårvagnarna.

Det är VR Sverige, tidigare Arriva som driver Nockebybanan, som skickat en förfrågan till livsmedelsbutiken om att sätta en tillfällig åldersgräns på 16 år för att begränsa äggförsäljningen till yngre personer. VR Sverige vill inte inte ställa upp i en intervju, men skriver i ett mejl till SVT att frågan skickades till näringsidkarna redan för två år sedan.

– Vår personal är stolta och välutbildade yrkesutövare och att då få ägg kastade på sig är en förolämpning, skriver Christer Ekelund, kommunikationschef på VR Sverige.

Åldersdiskriminering

Men att att sätta en åldersgräns på livsmedel kan ses som en åldersdiskriminering, enligt Fredrik Jörgensen, jurist Rättsakuten.

– Men om ägg ses som ett vapen i ett sammanhang så är det okej att sätta en åldergräns, säger han.

Hör juristen Fredrik Jörgensen reda ut vad som gäller i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.