19-årige Lahdo Saliba, till vänster, vill bli polis. Foto: SVT

Ungdomar agerade poliser vid ingripande

Uppdaterad
Publicerad

Tre poliser kliver in på en restaurang i norra Stockholm och ingriper mot en efterlyst kvinna. Men det är inga riktiga poliser utan ungdomar som provar på polisyrket för en kväll.

– Jag ska bli polis en dag och det är bra att jag får göra det här, säger Lahdo Saliba, 19.

MBU, människan bakom uniformen, är en verksamhet som bland annat låter ungdomar prova på rollen som polis, ambulanssjukvårdare, räddningstjänst och fritidsledare.

– Man fick se en annan sida av polisens yrke, trodde inte att det var så svårt. Jag var rädd att göra fel eller att skada någon, säger Jordana Athanasiadou, 16.

Under en kväll fick ett 20-tal ungdomar möjligheten att ingripa mot efterlysta personer, göra fordonstopp och hjälpa berusade människor i kollektivtrafiken.

Blivande polis

19-årige Lahdo Saliba kom till Sverige från Syrien för två år sedan. Och nästa mål är att bli en av landets poliser. Redan har han börjat förbereda sig mentalt inför polisrollen.

– Det är inte bara att gripa en person, det är svårt. Det beror på hur personen är och hur den agerar, säger han.

Lahdo Saliba och Jordana Athanasiadou fick samarbeta vid flera ingripanden.

Och du tyckte att du backade upp din kollega?

– Ja, absolut, säger Lahdo Saliba.

Polis, ambulanspersonal och räddningstjänst träffar ungdomar några gånger per år för att samtala om sina yrkesgrupper och för att sprida kunskap. Hanif Azizi är områdespolis i Rinkeby och en av poliserna som samarbetar med projektet MBU, Människan Bakom Uniformen.

– Det är viktigt att de få se hur vi har det. Många av dem gjorde ett bra jobb och jag kan se framtida poliser, säger han.

Fulla människor i kollektivtrafiken

Intresset var stort bland deltagarna som fick prova på att hjälpa människor som spelade påverkade i tunnelbanan.

– Det är bra att ungdomarna får testa på att hjälpa påverkade människor som vi möter dagligen, det är otroligt lärorikt att se hur vi jobbar, säger Anna Björsson, ambulanssjukvårdare Söderort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.