SVT följde med polisens chef för yttre ungdomsgruppen till en av parkerna där det festats flitigt de senaste veckorna. Foto: Gustav Tigerlantz

Massiv ökning av ungdomsfester i Stockholmsparker

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomars festande i Stockholms parker har ökat under coronapandemin. Det menar polisen som har svårt att täcka upp för de resurser som krävs vid de stora folksamlingarna.

Festerna annonseras med kort varsel på sociala medier, inte sällan Instagram. Uppåt 400 personer samlas i undangömda hörn av innerstadsparker som Rålambshovsparken och Blecktornsparken.

Fenomenet är inte nytt men omfattningen har enligt polisen blivit betydligt större i år. Istället för fester kring skolavslutningar och liknande, som mest en gång i månaden, menar polisen att det nu sker varje helg, ibland både fredagar och lördagar.

Coronapandemin har gjort att aktiviteter arrangerade av kommunerna blivit färre vilket kan vara en förklaring till ungdomarnas dragning till parkerna.

– Det är smockat med ungdomar, säger Peter Lind som är chef för polisens yttre ungdomsgruppen, när han beskriver hur festerna ser ut.

– Det är dessutom helt beckmörkt, vilket möjliggör rån, sexuella övergrepp och andra brott.

Hör polisen förklara situationen i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.