Ungdomens hus i Rinkeby läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomens hus i Rinkeby och Reactor i Husby kommer att läggas ned. Beslutet kommer efter en konsultrapport som pekar ut omfattande brister inom ungdomsverksamheterna.

– Skattebetalarnas pengar ska inte gå till att vara ett vardagsrum för unga kriminella, säger Benjamin Dousa (M), ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd.

Bristerna handlar bland annat om kriminella som vistats i lokalerna, förekomst av narkotika och att personal inom verksamheterna ska ha en tydlig skepsis mot exempelvis polisen. Dagens Nyheter var först med att rapportera om nedläggningarna.

– Vi har haft kriminella element i och i anslutning till lokalerna. I Ungdomens hus gick det så långt att vi fick stänga ned verksamheten redan innan av arbetsmiljöskäl för de anställda. Därför vill vi nu få en nystart, säger Benjamin Dousa (M), orförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd.

Förebilden: Satelliten i Sollentuna

Benjamin Dousas förebild för de nya verksamheterna är Satelliten i Sollentuna som är ett aktivitetshus för unga. Där har man haft en liknande problematik men återtagit kontrollen, menar Dousa.

Oppositionen: ”Kom som en bomb”

För Socialdemokraterna kom beskedet som en överraskning.

– Jag fick reda på det via en DN-artikel. Jag har inte sett den rapporten som Benjamin Dousa hänvisar till så det känns ganska tråkigt. Det kom som en bomb igår, säger Elvir Kazinic (S), vice ordf Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd.

Han menar också att han inte tycker att nedläggningsbeslutet är rätt väg att gå.

– Jag tycker att man ska tänka mer långsiktigt.

Hör Benjamin Dousa (M) och Elvir Kazinic (S) i videon

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.