Det var i söndags kväll som männen tog sig in i Ungdomens hus. Foto: Moa Ferm/SVT

Ungdomens hus i Rinkeby stängt tillsvidare

Uppdaterad
Publicerad

Kvällsverksamheten i Ungdomens hus i Rinkeby håller stängt tills vidare efter en hotfull situation där maskerade män tog sig in i lokalen.
– Jag vill se en säker miljö för medarbetarna och ungdomarna innan vi öppnar igen, säger Riita Eddib, huvudskyddsombud för Kommunal.

Det var tidigt i söndags kväll som männen tog sig in i Ungdomens hus.

– Fyra maskerade män tog sig in via en yttre trappa, de gick in i lokalerna och tittade och det uppstod en hotfull situation, säger Ulla Thorslund, stadsdelsdirektör i Rinkeby-Kista.

Ulla Thorslund, stadsdelsdirektör i Rinkeby-Kista.

Efter att händelsen polisanmälts och en riskanalys genomförts begärde facket skyddstopp av Träffpunkten, en verksamhet för unga mellan 16-19 år, tills säkerheten i lokalen setts över.

Skyddsombudet: Kan inte säkerställa att obehöriga inte kommer in

Riita Eddib var som huvudskyddsombud för fackförbundet Kommunal den som fattade beslutet om skyddstopp.

– Som det är nu med öppna dörrar överallt, många ungdomar på övre våningen så kan man inte säkerställa att obehöriga inte kommer in, säger hon.

”Viktigt att personalen får stöd”

En fältassistent som jobbar bland annat på Träffpunkten tycker det är bra att verksamheten ses över.

– Det är viktigt att de som jobbar där får det stöd de behöver nu. Lokalen behöver ses över, det finns många utgångar och ingångar som är svåra för personalen att hålla koll på och det är inte heller deras jobb, säger han.

Vad får personalen för stöd efter händelsen?

De får hjälp om de vill ha det via företagshälsovården, chefen har suttit med dem och polisen har pratat med dem, jag och avdelningschefen har också träffat dem, säger Ulla Thorslund.

Dagverksamhet fortsätter som vanligt

Dagverksamheten i huset, där unga vuxna får hjälp att söka jobb och studera, håller öppet som vanligt. Även idrottshallen ska vara öppen för föreningar och kvällsverksamheten ska komma i gång under nästa vecka.

Det är fortfarande oklart när verksamheten kan återupptas i lokalerna i Ungdomens hus.

– Jag har fullt förtroende för att arbetsgivaren kommer kunna åtgärda bristerna som jag ser är framför allt alla öppna dörrar, men innan dess anser jag att verksamheten på övre våningen ska hålla stängt, säger Riita Eddib, huvudskyddsombud för fackförbundet Kommunal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer