Foto: SVT

Mötesplats för Sätraungdomar tvingas stänga

Publicerad

Trygga Sätra öppnade ungdomsverksamheten i november, efter att två lagerlokaler hade byggts om av ungdomarna själva. Men SL som hyr ut lokalerna till centrumägarna säger att kontraktet gäller för lagerförvaring och inte ungdomsverksamhet och att brandsäkerheten brister. Nu måste stället stänga med omedelbar verkan.

Det har varit en turbulent vecka för Sätras ungdomar. I november förra året öppnade den ideella föreningen Trygga Sätra en mötesplats för ungdomarna i området. I onsdagskväll besökte polisen lokalen och meddelade att mötesplatsen måste med omedelbar verkan upphöra med sin verksamhet. Beskedet kom som en chock.

– Vi känner oss så besvikna och svikna. Ett helt halvår ungdomarna byggt och målat i lokalerna, och det skulle vara nystart för hela området men nu kommer bakslaget, säger Lena Ölander, nattvandrare och ordförande för föreningen Trygga Sätra.

Brandsäkerheten duger inte

Lokalerna ligger bakom Sätra centrum och har skänkts av centrumägarna till föreningen Trygga Sätra. Initiativet skulle skapa lugnare stämning i centrum och för att dämpa stöket i området.

Ägarna till lokalen är SL som som hyr ut den till centrumägarna. Lokalerna är skyddsrum och fungerar som lagerlokaler, och är därmed inte lämpliga för fritidsverksamhet. SL menar också att centrumägarna aldrig meddelat om att det skulle bedrivas ungdomsverksamhet i lokalerna.

– I december fick vi veta att det bedrevs en ungdomsverksamhet i lokalerna. Räddningstjänsten gjorde en brandtillsyn och det finns en nödutgång som går rakt ut mot tunnelbanespåret. Om det skulle börja brinna så kan det gå riktigt illa. Av säkerhetsskäl måste de upphöra med sin verksamhet, säger Claes Keisu, presstalesperson på trafikförvaltningen.

Trygga Sätra säger att ni har vetat om deras verksamhet, varför har ni inte agerat innan?

– Nej, det har vi inte och det är självklart tråkigt att komma med det det här beskedet, men vi måste tänka på säkerheten. Vi vräker ingen, de får ha kvar sina saker tills de hittar nya lokaler, säger Claes Keisu.

Deras nya lokaler blir inte klara förrän om två månader, kan ni tänka er att ge dispens?

– Nej, vi sätter säkerheten först.

Centrumägarna: SL kände till vår verksamhet

Men centrumägaren Curt Ahnström säger att SL har känt om verksamheten då de hade brandtillsyn i november.

– Då visste vi att det fanns en befintlig nödutgång i lokalerna, dörren hade varit igensvetsad. Vi öppnade upp den efter brandtillsynen och såg till att åtgärda de synpunkter de hade och det här var i november, säger Curt Ahnström.

Men borde ni inte ha tagit reda på detta innan?

– Vi uppfyllde de här kraven och vi hade en invigning i november och alla var där. Den här lokalen har varit en tillfällig lösning tills vi hittar nya lokaler. När diskussionen med SL dök upp i december så började vi leta efter nya lokaler, men beskedet om upphöra med omedelbar verkan kom väldigt plötsligt. Nu förbereder vi en ny lokal men den kommer ta oss minst två månader att färdigställa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.