– Det är roligt med schack, säger 11-årige Nihal Sarin. Foto: SVT.Visa alla (3)
Visa alla (3)

Ungt schackgeni utklassar den äldre generationen

Uppdaterad
Publicerad

11-årige Nihal Sarin från Indien deltar i en av Sveriges största schackturneringar. Över 300 spelare från 30 länder är med och tävlar.

– Det är roligt med schack. Jag har spelat i fem år nu. Ibland är det svårt men det är okej, säger Nihal Sarin till SVT Nyheter Stockholm.

På Hasselbacken på Djurgården kommer det att vara en hård kamp om schack matt. Enligt arrangörerna för Hasselbacken Chess Open är det den starkaste öppna schackturneringen i Sverige någonsin med 33 stormästare – den ädlaste titeln man kan få som schackspelare.

– 300 spelare från över 30 länder spelar om förstapriset på 50.000 kronor. Alla spelar mot alla i samma grupp eftersom turneringen är öppen, säger Ingemar Falk som är klubbmästare i Stockholms Schacksällskap.

Unga schackgenier på plats

Bland deltagarna finns några av världens bästa barn i olika åldersklasser, som 15-årige amerikanen Sam Sevian som har kallats för USA:s nye Bobby Fischer. Med och tävlar är också 11-årige Nihal Sarin från Indien. Han känner sig inte speciellt nervös inför tävlingen.

– Nej, det är bara att börja spela och göra sitt bästa, säger han.

En av världens äldsta schackklubbar

Hasselbacken Chess Open är en turnering spelas för att fira Stockholms Schacksällskaps 150-årsminne. Schackklubben är en av världens äldsta och dess förste ordförande år 1866 var äventyraren A E Nordenskiöld, som upptäckte nordostpassagen.

– Vi har samlat in pengar i tio år för att kunna hålla det här firandet. Det är som en stor festival för oss, säger Ingemar Falk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer