Illustration över Stockholm Norvik hamn Foto: Stockholms HamnarVisa alla (4)
Visa alla (4)

Upp till 3000 arbetstillfällen i ny hamn

Norviksudden utanför Nynäshamn är platsen för Stockholm-Mälardalsregionens nya hamn. När hamnen är klar kommer den att bestå av nästan en och en halv kilometer kaj och vara större än Gamla stan i Stockholm.

Området kommer dels att bestå av en godshamn men även av en logistik- och företagspark. Redan nu skapar bygget flera jobb och när företagsparken är klar räknar man med upp till 3.000 arbetstillfällen.

Arbetet med hamnen har pågått sedan september 2016 och beräknas ta emot sitt första fartyg år 2020. Totalt kommer området att vara ungefär 44 hektar stort, vilket kan jämföras med Gamla stan i Stockholm som är 36 hektar.

LÄS MER: Startskott för Norviks hamn

– Vi kan varuförsörja regionen genom att sätta väsentligt mera gods på sjön och på så sätt avlasta ett ganska överbelastat väg- och järnvägsnät, säger Johan Castwall, VD på Stockholms Hamnar.

Skapar jobb både direkt och indirekt

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg ser stora möjligheter med att hamnen byggs. Han menar att det skapar nya exportmöjligheter för Sverige och dessutom ger nya möjligheter för företag att etablera sig.

– Stockholm har stora planer på att växa och vi ser ju att regeringens tillväxtpolitik bygger väldigt mycket på ökade investeringar. När man gör investeringar i hamnar, i bostadsbyggande och i bättre infrastruktur så skapas det nya jobb, både direkt men också i nästa led när företag etablerar sig, säger Mikael Damberg.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer