Kungsträdgården utrymdes efter att den skarpa bomben hittades under Kulturfestivalen augusti 2022. Foto: Blåljusbilder

Uppgifter: 15-åring ska ha åkt pendeltåg med bomb

Uppdaterad
Publicerad

De tre 15-åriga pojkarna som misstänks för den explosiva laddning som hittades i Kungsträdgården för två veckor sedan ska enligt uppgifter till DN ha tagit sig in till city med pendeltåg.

Det var i mitten av augusti som en explosiv laddning hittades i en väska i Kungsträdgården, utanför Operakällaren. Det var en söndagkväll och området var fullt med folk på grund av Stockholms kulturfestival.

Tre femtonåringar greps senare misstänkta för att ha placerat ut väskan, en av dem sitter nu häktad. De tre pojkarna är alla hemmahörande i Jordbro och enligt uppgifter till Dagens Nyheter ska de tre ha tagit pendeltåget från hemorten in till Stockholms city. Under färden ska de ha fastnat på SL:s övervakningskameror.

– Det är ett samarbete att vi fick fram det, vi kände igen de där killarna, säger Niklas Alnered som sedan 2018 har jobbat som områdespolis i Jordbro, till Dagens Nyheter.

De två ungdomarna som inte blev häktade säger att de inte hade något med det hela att göra, och att de tror att den häktade pojken måste ha blivit tvingad, enligt tidningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör när bombtekniker skjuter sönder väskan i Kungsträdgården. Foto: Blåljusbilder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.