Foto: Henrik Montgomery/TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Demonstranter tog sig in på TT

Uppdaterad
Publicerad

En grupp kurdiska demonstranter tog sig vid 17.20-tiden i dag in på TT:s redaktion.
– Det var väldigt obehagligt, säger TT:s nyhetschef Lars Brandelius.

Cirka 25 demonstranter trängde sig vid 17.20 på tisdagseftermiddagen in på TT Nyhetsbyråns lokaler på Södermalm i Stockholm.

– De tog sig in i receptionsområdet och trängde sig förbi en ensam medarbetare som försökte stänga dörren, säger Vicktor Olsson, inrikeschef på TT, till SVT Nyheter.

Receptionsområdet är på samma våningsplan som själva redaktionen. Olsson uppger att säkerheten på redaktionen inte var tillräcklig.

– Vi har inga vakter och inte heller en bemannad reception vid den här tiden, säger han.

Polis på plats

Polisen tillkallades och dök upp efter ungefär 15 minuter. Polisen tog identitet på alla aktivisterna, som uppger sig företräda olika kurdiska föreningar.

– De hade plakat och olika dokument som de ville visa. De ville framföra sin kritik mot hur svenska medier beskriver situationen för kurder i Turkiet, säger Vicktor Olsson.

När SVT Nyheter talar med Vicktor Olsson strax innan klockan sex är demonstranterna kvar men höll på att avhysas. Vid 18.20 var situationen löst. Stämningen på platsen var lugn.

– Det är ingen våldsam stämning, säger Olsson.

Säkerheten ska ses över

Enligt Ohlsson kommer man att diskutera den framtida säkerhetsfrågan efter intrånget. TT:s vd och chefredaktör Jonas Eriksson har också gått ut och sagt att man ska se över sitt skalskydd efter händelsen.

Demonstranterna misstänks för olaga intrång och brott mot ordningslagen och en anmälan ska upprättas, uppger polisen i Stockholm.

Aktivisterna var upprörda över nyhetsbevakningen av det senaste halvårets intensifierade våld i Turkiet, uppger TT.

– Vi för gärna en dialog med olika grupperingar om vad vi skriver och skickar ut på vår nyhetslina. Men det ska ske på ett sansat och bra sätt, inte genom att man på ett olagligt sätt tar sig in i våra lokaler, säger Jonas Eriksson.

I december ockuperade kurdiska demonstranter riksdagens entré.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer