Lastbilen körde in i en folkmassa på Drottninggatan i Stockholm. Foto: Stefan Grundins Ramilli

Polisen: Tre döda i misstänkt terrordåd

Uppdaterad
Publicerad

En lastbil har kört in i varuhuset Åhlens på Drottninggatan i centrala Stockholm. Minst tre personer ska ha dött och åtta skadats.Polisen har inlett en förundersökning om misstänkt terrorbrott.- Sverige har blivit attackerat. Allt tyder på ett terrordåd, säger statsminister Stefan Löfven.

Polisen fick larm klockan 14.53 via SOS Alarm att en person i ett fordon hade skadat personer på Drottninggatan i närheten av Klarabergsgatan.

P4 Extras reporter Martin Svenningsen berättar att han såg en lastbil kört rakt in i en folkmassa på Drottninggatan vid Åhléns city.

– Jag såg minst tre döda, men det är förmodligen fler. Det är en fullständig röra här, berättar han för SR Ekot.

Flera döda

Minst tre människor är döda och ytterligare åtta är skadade, bekräftar poliser på plats för TT, men de uppgifterna har ännu inte bekräftats av polisens ledningscentral som dock säger att det finns döda.

– Det är flera människor som är skadade och det finns också dödsfall, men jag kan inte kommentera hur många, säger Anna Westberg på polisens ledningscentral.

Enligt TT:s reporter på plats finns ett antal poliser vid Fridhemsplan på Kungsholmen. De sätter på sig hjälmar, har förstärkningsvapen och ber människor att inte samlas i folksamlingar.

– Jag vet att det finns uppgifter om att det ska ha varit någon form av skottlossning där, men det är inget vi kan gå ut och bekräfta än. Det finns uppgifter både om att det ska ha varit skottlossning där och vid Åhlens, säger Anna Westberg på Stockholms polisens ledningscentral.

Polisen kan inte bekräfta uppgifter om att insatsstyrkan söker igenom centralstationen i Stockholm.

– Vi har inga detaljer om var insatsstyrkan är eller inte, men vi använder naturligtvis alla resurser vi behöver, säger Lars Byström, presstalesperson på Stockholmspolisen till TT.

LÄS MER: Vittne: Det är fullkomligt kaos

Misstänkt terrordåd

Polisen har inlett en förundersökning om misstänkt terrorbrott.

– Det är misstänkt i och med moduset. Det här är något som har skett ute i Europa tidigare, säger Per Thorell, stationsbefäl på Norrmalmspolisen.

Polisen skickar alla tillgängliga resurser till platsen. Många jobbar också från insidan för att kartlägga vad som har hänt.

– Ja, allt vi har. Ingen får gå hem, säger Per Thorell.

Säkerhetspolisen har inte höjt terrorhotsnivån på grund av händelserna på Drottninggatan i Stockholm, utan det bedöms fortfarande vara en förhöjd risk.

– Den ligger kvar på nivå tre, där den legat sedan 2010, säger Karl Melin på Säpos presstjänst.

LÄS MER: Statsministern: Sverige har blivit attackerat

Sverige attackerat

Statsminister Stefan Löfven säger att Sverige har blivit attackerat.

– Allt tyder på ett terrordåd, säger han enligt TT.

Terrorforskaren Hans Brun vid Försvarshögskolan uppmanar alla att följa polisens anvisningar.

– Just nu är det viktigt att invänta verifierad information och följa de anvisningar som polisen och myndigheterna kommer med, säger han till TT.

Säpochefen Anders Thornberg sade vid en presskonferens på eftermiddagen att det inte funnits någon förvarning om attentatet.

– Vi har sagt att det här kan inträffa, men vi hade inga indikationer på att det skulle kunna ske nu, säger han.

Enligt vittnen och källor har en man omhändertagits av polis på Olof Palmes gata en kort bit från platsen där lastbilen körde in i Åhlens, skriver Aftonbladet. Men de uppgifterna kan polisen inte bekräfta.

– Ingen är gripen än, säger Anna Westberg på Stockholms polisens ledningscentral.

LÄS MER: Här flyr människor från attacken

Kapad lastbil

Lastbilen som körde in i varuhuset Åhléns på Drottninggatan i centrala Stockholm tillhör Spendrups och kapades tidigare på dagen.

– Det är en av våra distributionsbilar som kör leveranser. I samband med en leverans på restaurang Caliente så är det någon som hoppar in i förarkupén och kör iväg med bilen, medan chauffören lastar av, säger kommunikationsdirektör Mårten Lyth till TT.

Chauffören är oskadd och omhändertagen.

Säkerhetspolisen kan i nuläget inte säga något om vem eller vilka som har kört lastbilen.

Den misstänka attacken har lett till problem för både Telenors och Tele 2:s nät, vilket gör det svårt att ringa. Kunder rekommenderas i stället att använda sociala medier, skriver Dagens Nyheter. Enligt Telia har bolaget inte motsvarande problem.

LÄS MER: Polisen: Undvik centrala Stockholm

Om du är i City

Polisen uppmanar människor att undvika city-kärnan runt Sergels torg och de centrala delarna av staden. Ett vittne säger att polisen uppmanat människor att inte röra sig mot Gamla Stan och att människor på Södermalm ska hålla sig inomhus.

Stockholms kommun uppmanar på sin hemsida människor som vistas i centrala Stockholm att höra av sig till sina anhöriga för att berätta att man inte är drabbad.

Man kan även anmäla sig som ”i säkerhet” på Facebook.

Tågen

Stopp i tågtrafiken till/från Stockholm på polisens begäran. Ingen prognos finns för när stationen åter kommer att trafikeras. Polisen uppmanar medborgare att undvika Stockholm city och stanna inomhus där du är.

Kollektivtrafiken

MTR har ställt in all pendeltågstrafik.

Tunnelbanan är inställd, det gäller alla linjer. All busstrafik i innerstan är i nuläget inställd däremot går färjorna som SL styr över.

Alla linjer som går sydväst mot Stockholm går i begränsad omfattning, men det är klart att det kommer bli följdeffekter av det här.

sl.se uppdateras informationen om kollektivtrafiken regelbundet.

Oroliga anhöriga kan ringa 11414 och direktval 9.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.