Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Moderaternas ordförande i Sigtuna och Centerpartiet om vägen framåt för styret efter Olov Holsts (M) avgång. På bilden Olov Holst. Foto: Frida Claesson/SVT

Olov Holst (M) avgår som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna

Uppdaterad
Publicerad

Efter kritik om svåra samarbetsproblem avgår Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Det meddelar han i ett pressmeddelande.

Förra veckan meddelade Liberalerna och Centerpartiet i Sigtuna kommun att de lämnar kommunstyret. Som orsak beskrevs kommunstyrelsens ordförande Olov Holsts (M) ”bristande ledarskap” och att samarbetskulturen är ”icke-existerande”.

– Det är ett ledarskap som gör att folk inte mår bra, sa då Rein Lallo (L) till SVT.

Enligt Holst själv är just kritiken mot honom och samarbetssvårigheterna inom kommunstyrelsen anledning till att han nu väljer att lämna posten.

– Det huvudsakliga skälet till att jag väljer att lämna posten som kommunstyrelsens ordförande är att jag just nu utgör det avgörande hindret för att Sigtuna ska kunna fortsätta styras av Moderaterna i en borgerlig samverkan. Om det är jag personligen som står mellan ett fortsatt borgerligt styre och en återgång till det kaos ett socialdemokratiskt styre skulle innebära är mitt val enkelt, säger Olov Holst i pressmeddelandet.

Ny KSO ska väljas

Arbetet för att välja en ny gruppledare för Moderaterna påbörjas omedelbart och beslutet om en ny ordförande för kommunstyrelsen föreslås fattas den 1 februari 2024.

Vice ordförande i kommunstyrelsen Mats Weibull (M) träder in i Olov Holst ställe tills vidare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rein Lallo (L) och Johan Stomberg (C) säger att det inte var några problem med samarbetet i Sigtuna kommun, förutom med kommunstyrelsens ordförande, när SVT träffade dem i oktober. Foto: Mats Hedström, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.