Foto: Tomas Oneborg /SvD/ TT

Uppgifter: Patient dog efter larmfel på Nya Karolinska

Uppdaterad
Publicerad

När Nya Karolinskas larm inte fungerade dog en patient, uppger en källa till Svenska Dagbladet. Sjukhusledningen hänvisar till patientsekretess.

Enligt Svenska Dagbladet fick problemen med larmsystemet på hjärtintensiven på Nya Karolinska konsekvensen att en patient dog. En källa berättar för tidningen att patienten fick hjärtstopp ”som kräver omedelbar hjälp där betydande fördröjning av insats från larmad personal – på grund av larmfel – sannolikt har bidragit till att patienten dog”.

Karolinska hävdade dock själva efteråt att patienten blev korrekt omhändertagen.

Tre olika fall

Nya Karolinska berättade i ett pressmeddelande i veckan om fel på larmsystemet. Paneler som används av personal för att larma har inte fungerat på hjärtintensiven på sjukhuset i tre fall.

Ett av de tre fallen rörde en allvarligt sjuk patient, meddelade man. Nya Karolinska uppgav dock att ingen patient har kommit till skada. Men det allvarligaste fallet anmäldes enligt lex-maria och skulle utredas.

Berodde på att patienten avled

Enligt Svenska Dagbladets uppgifter berodde lex-mariaanmälan på att patienten avled.

Nya Karolinska vill varken bekräfta eller dementera uppgifterna.

– Vi kan inte överhuvudtaget gå in på detaljer om våra patienter. På grund av att de här larmen inte fungerade så har ingen patient kommit till skada eller avlidit, säger Elda Sparrelid, chefläkare på Karolinska universitetssjukhuset, till SvD.

Hävdar att det gick lika snabbt

SvD: Kan det innebära att en person har dött i samband med att larmen inte fungerade, men att ni bedömer att det inte berodde på larmfelet?

– Det kommer jag inte kommentera. Ingen patient har avlidit på grund av larmet så vitt vi kan bedöma.

Sparrelid säger till tidningen att det finns alternativ beredskap och flera olika larm vid händelse av hjärtstopp, och hävdar att patienten fick hjälp lika snabbt som om larmet hade fungerat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.