Moderata regionpolitikern Irene Svenonius slutar som regionpolitiker för att bli överdirektör på Statens fastighetsverk. Foto: Sofia Ekström/SvD/TT

Svenonius (M) avgår som regionråd – blir överdirektör på Statens fastighetsverk

Uppdaterad
Publicerad

Moderata regionpolitikern Irene Svenonius slutar som politiker och blir överdirektör för Statens fastighetsverk.

Irene Svenonius (M) var under flera år finansregionråd för Region Stockholm. Innan dess var hon bland annat stadsdirektör i Stockholms stad.

Valet 2022 förlorade den borgerliga allians Svenonius ledde och hon blev oppositionsregionråd.

Under sin tid som finansregionrådet fick hon mycket kritik, bland annat för barnmorskekrisen.

Lämnar alla uppdrag för Moderaterna

I ett pressmeddelande skriver Moderaterna att Irene Svenonius lämnar sina uppdrag som regionråd och gruppledare för Moderaterna omedelbart. Hon har varit gruppledare i sju år.

Svenonius säger i pressmeddelandet att hon lett Moderaterna i med- och motgångar och är stolt.

– Efter att ha varit engagerad i utvecklingen av Stockholmsregionen i över 30 år, som tjänsteman i Stockholms stad och förtroendevald i regionen, finns det mycket att vara stolt över, säger Irene Svenonius (M).

Vem som efterträder henne i regionen är ännu oklart.

Börjar nya jobbet i mars

Irene Svenonius tillträder sin tjänst som överdirektör den 4 mars.

I en tidigare version av artikeln stod att hon ska bli generaldirektör men det rätta är överdirektör. Ny generaldirektör blir Max Elger, tidigare finansmarknadsminister.

SVT har sökt Irene Svenonius men hon finns inte tillgänglig för kommentarer idag, enligt hennes pressekreterare.

Statens fastighetsverk

Statens fastighetsverk ansvarar för att förvalta en viss del av statens fasta egendom, däribland fastigheter med kulturhistoriska värden som är en del av det nationella kulturarvet.

På uppdrag av regeringen genomför myndigheten nybyggnation och ombyggnation samt förvärv och avyttring av fast egendom. I uppdraget ingår att bidra till ett hållbart byggande och en hållbar förvaltning.

Källa: Regeringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.