Upplands Väsby privatiseras

Uppdaterad
Publicerad

I Upplands Väsby är det mesta till salu efter maktskiftet. Den nya borgerliga majoriteten, Allians för Väsby, tänker sälja ut förskolor, hemtjänst och kommunala bostäder.

Förskolan Visselpipan har drivits av kommunen sedan den byggdes på 70-talet. I augusti kommer den, tillsammans med de flesta andra av Upplands Väsbys förskolor, att övergå i privat regi.

-Vi vill ge valmöjlighet till medborgarna i Upplands Väsby. Tidigare har det varit kommunalt monopol, och att ta in enskilda aktörer tror vi kommer att sporra den kommunala verksamheten och ge nöjdare Väsbybor, säger kommunalrådet Jan Holmberg (m).

Stort intresse

Ansökningarna om att ta över förskolor har strömmat in till kommunen, och personalen på Visselpipan är positiv till förändringen.

-Det är helt okej för mig att min arbetsplats privatiseras, säger förskolläraren Kaija Kuronen.

Hennes kollega, Anita Gedda, håller med.

-Jag tror vi får mer direktkontakt med våra chefer och klarare direktiv om hur vi ska jobba, säger hon.

Men oppositionsrådet Leif Berglund (s) är kritisk till vågen av privatiseringar.

-Förskolan blir i princip helt privatiserad och det finns inga kommunala alternativ kvar. Av 31 förskolor kommer 28 att vara i enskild regi. Det är inte det vi kallar mångfald och det är inte det vi kallar konkurrens, säger han.

Ny majoritet

Upplands Väsby har länge styrts av socialdemokraterna. Nu får de vackert se på när förskolor och hemtjänst avknoppas.

Dessutom vill den borgerliga majoriteten sälja 800 av det kommunala bostadsbolaget Väsbyhems lägenheter till en privat förvaltare. Resterande 7000 kommunala lägenheter kommer hyresgästerna att få omvandla till bostadsrätter, om de vill.

Finns det inte en risk att bara de som har det gott ställt har möjlighet att köpa sina lägenheter?

-Den prissättning som vi har diskuterat ska ge de allra flesta möjlighet att kunna förvärva sin egen bostad, säger Jan Holmberg (m).

Leif Berglund (s) tror däremot att försäljningen av offentliga verksamheter och bostäder kan leda till ett minskat demokratiskt inflytande i kommunen.

-Det är verksamheter som vi gemensamt finansierar med våra skatter. Ser vi att vi inte har inflytande över dem, kanske vi inte värnar om verksamheterna i framtiden lika mycket, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.