Silja Lines färja ”Silja Serenade” ligger vid kaj i Helsingfors. Foto: TT

Mässlingssmittad reste med Silja Serenade i helgen

Uppdaterad
Publicerad

Den finlandssvenska dagstidningen Hufvudstadsbladet rapporterar att en vuxen person insjuknat i mässling i Helsingforsregionen efter att ha åkt på kryssning från Helsingfors till Stockholm, tur och retur i helgen.

I ett pressmeddelande från det finska Institutet för hälsa och välfärd (THL) skriver myndigheten att medresenärer på Silja Lines fartyg Silja Serenade kan ha blivit utsatta för smittan.

Hufvudstadsbladet rapporterar att personen åkte med Silja Serenade på kryssning till Stockholm. Det var i helgen, fredag den 1 februari till söndag den 3 februari, som den smittade personen ska ha rest med kryssningsfartyget. Tallink Silja kommer i mån av möjlighet att kontakta medpassagerare, skriver Hufvudstadsbladet.

Det finska Institutet för hälsa och välfärd uppmanar nu alla medresenärer att kontrollera att de har blivit vaccinerade mot mässling. Det tar cirka två veckor efter smittotillfället innan du blir sjuk.

Vad är mässling?

Mässling är en mycket smittsam virussjukdom som är ovanlig i Sverige men vanligare utomlands. Infektionen ger bland annat hög feber och utslag på kroppen. Sjukdomen kan bli allvarlig och ge följdsjukdomar som lunginflammation och öroninflammation.

Mässling smittar mycket lätt när den som är sjuk till exempel hostar eller nyser. Om du inte har haft mässling eller inte är vaccinerad kan du bli smittad.

Det tar cirka två veckor efter smittotillfället innan du blir sjuk. Som längst är du smittsam fem dagar efter att utslagen har kommit.

Om du har haft mässling en gång kan du inte bli smittad igen.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.