Foto: Fredrik Sandberg, TT

Uppmaningen: Använd vattnet smart

Uppdaterad
Publicerad

Maj månad har varit rekordvarm i Stockholm och många kommuner i länet uppmanar nu invånarna att vara sparsamma med vatten. Extra mycket vatten går åt eftersom de flesta är hemma, vilket de inte är under värmeböljor som inträffar under semestertid.

Det varma vädret innebär att vi använder mer vatten än vanligt. Gräsmattor och rabatter vattnas extra mycket, pooler av olika storlek fylls, och kanske tas det en extra dusch i värmen – vilket gör att vattenverken får jobba för fullt

”I Stockholm är vi lyckligt lottade som har hela Mälaren som dricksvattentäkt. Men våra vattenverk har en begränsad kapacitet för rening och produktion av dricksvatten. För att kunna säkerställa försörjningen behöver vi hjälpas åt att använda vattnet smart”, skriver Stockholm Vatten och Norrvatten, som tillsammans förser större delen av Stockholmsområdet med dricksvatten.

Undvik att vattna gräsmattan

Som en följd ber de stockholmarna att låta bli onödig vattenanvändning så länge värmeböljan håller i sig. Här är vattenbolagens bästa tips:

  • Undvik att vattna gräsmattan. Måste den vattnas, gör det på kvällen.
  • Tvätta inte bilen just nu.
  • Duscha istället för att bada.
  • Stäng av vattnet när du borstar tänderna.
  • Kör fulla disk- och tvättmaskiner.
  • Ställ en fylld tillbringare i kylen så slipper du låta kranen rinna för att vattnet ska bli kallt.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.