– Vi är ledsna över det som hänt, säger Anastasia Karakeva och Keti Filora när de besökte en grav vid Spånga kyrka på söndagen. Hör mer i videon. Foto: Pia Heick/SVT

Upprörda känslor vid Spånga kyrka efter brandattentat

Uppdaterad
Publicerad

De som ville besöka Spånga kyrka på söndagsförmiddagen möttes av polisavspärrningar. Tidigt på morgonen hade den kulturminnesmärkta kyrkan ännu en gång utsatts för brandattentat. Många var idag ledsna och upprörda över vad som hänt.

Det är andra gången på en vecka som 1100-talskyrkan utsattes för ett brandattentat. Den här gången kastades brandfarlig vätska mot kyrkporten och ett av fönstren.

– Det är en djupt empatilös person utan kärlek och respekt som gjort det här. Men det fina är att så många människor samlats för att visa att den här kyrkan är viktig, säger riksdagsledamoten Anders Österberg (S) som tidigare varit vice ordförande i Spånga-Kista församling.

Han kräver nu att Stockholms stad ska sätta ut vakter vid kyrkan.

Spånga kyrka har varit stängd stora delar av dagen eftersom polisen genomfört en teknisk undersökning. Foto: Pia Heick/SVT

Stöd av muslimsk förening

Även den muslimska föreningen Khadija center fanns på plats vid polisavspärrningarna. Under flera år har föreningen anordnat gemensamma sommaraktiviteter med svenska kyrkan i Spånga-Kista.

– Svenska kyrkan stöttade oss när vi drabbades av koranbränningar. Nu vill vi visa vårt stöd och säga att det som inträffat är oacceptabelt, säger Mustafa Ahmed från Khadija center.

Mustafa Ahmed från den muslimska föreningen Khadija center var på plats utanför Spånga kyrka idag. Foto: Pia Heick/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.