Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi ställer om för att ta emot cancerpatienter som väntat på vård under pandemin”, säger Caroline Hällsjö Sander, verksamhetschef inom cancervården. Foto: Ann Sehlin, SVT

Cancerläkare: Mer komplexa tumörer och längre operationstider

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att det sker en minskning av coronapatienter i regionen ställer sjukhusverksamheten på Karolinska i Solna om för att möta behovet av cancerpatienter. Läkare vittnar nu om att cancerpatienter som ska opereras som en konsekvens av pandemin ofta väntat för länge.

– Vi har sett att de vi opererar har mer komplexa tumörer och att operationerna tar längre tid än innan pandemin, säger Caroline Hällsjö Sander som är läkare och verksamhetschef för operationer på Karolinska i Solna.

Inflödet av cancerpatienter som behöver operation ökar efter en tid då patienter inte sökt vård i samma utsträckning. För att minska cancerköerna har sjukhuset ställt om verksamheten till mer normala förhållanden och covid-iva vården har flyttat till Huddinge sjukhus. Av 37 operationssalar är 35 bemannade.

”Vårdpersonal måste få fyra veckors semester”

Innan midsommar utförs 175 extra canceroperationer. Att sjukhuset genomför operationerna i snabb takt beror enligt verksamhetschefen Caroline Hällsjö Sander på att personalen behöver få fyra veckors sammanhållen semester efter en mycket ansträngande tid på sjukhuset. I höst väntas trycket på canceroperationer att öka ännu mer.

Det var färre som fick cancerdiagnoser under pandemin. Enligt Region Stockholm saknas cirka 2 000 personer inom cancervården. Orsaken är att färre sökt vård eller gått på screeningundersökningar.

Prostatacancer (-20 %)

Bröstcancer (-17 %)

Malignt melanom (-12 %)

Källa: VAL-databasen och regionala cancerregistret

35 av 37 operationssalar är nu bemannade med personal på Karolinska i Solna.

Under tredje vågen har hela Karolinska som mest haft 20 operationssalar stängda. Nu har covid-ivavården sedan några veckor förlagts på Huddinge sjukhus.  Där är 9 av 20  operationssalar fortfarande stängda varje dag eftersom bemanningen är förflyttad till covid-vården.

Innan midsommar ska 175 operationer göras utöver de vanliga. Det utförs också extraoperationer under två lördagar i maj. Då jobbar sju operationslag extra på sjukhuset.

Under pandemin har cancerpatienter som inte kunnat köställas fått sin operation i tid.

Källa Karolinska sjukhuset

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer