Personal upptäckte att handspriten var utbytt mot vatten på ett äldreboende i Haninge. Foto: TT

Upptäckten: Handsprit utbytt mot vatten

Uppdaterad
Publicerad

Personal på ett äldreboende söder om Stockholm har larmat om att handsprit ska ha bytts ut mot vatten på boendet, något som nu utreds av bland annat Inspektionen för vård och omsorg. Det var P4 Stockholm först att rapportera om.
– Vi bedömer det som att det har inneburit en allvarlig risk för vårdskada, säger kommunikationschefen Torbjörn Carlbom till SVT.

Det var i slutet av april som händelsen anmäldes till IVO efter att personal gjort upptäckten, något P4 Stockholm var först att rapportera om. Äldreboendet det handlar om ligger i Haninge kommun som har 54 vårdplatser och som drivs av koncernen Frösunda omsorg.

– Det är i ett omklädningsrum och i en toalett utanför en av avdelningarna där en sjuksköterska och verksamhetschefen upptäckte att det inte var handsprit i några av pumparna, säger Torbjörn Carlbom som är kommunikationschef på Frösunda omsorg till SVT.

Hur upptäckte de det?

– De noterade att det inte luktade handsprit helt enkelt. Någon har alltså hällt i vad som troligtvis är vatten.

Kontrollerat samtliga handspritspumpar

Efter händelsen har företaget polisanmält, anmält händelsen till Arbetsmiljöverket samt skickat in en IVO-anmälan.

– Vi bedömer det som att det har inneburit en allvarlig risk för vårdskada och att det ökar risken för att någon av de äldre kan få corona, säger Torbjörn Carlbom och fortsätter:

– Vi ser förfärligt allvarligt på det här.

Enligt Frösunda ska man ha säkerställt att handspriten inte bytts ut på någon av de andra pumparna på äldreboendet.

– Vi har kontrollerat alla pumpar och uppmanar medarbetarna att säkerställa att det är handsprit, säger Torbjörn Carlbom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer