Djurpremiär för Björn och Benny-musikal

Uppdaterad
Publicerad

Nyskrivet av Benny Andersson med text av Kristina Lugn och Björn Ulvaeus.

Redan vid entrén till Orionteatern möts man av doften av ladugård. För på scen träffar vi nämligen inte bara skådespelarna, utan även en häst, två kor, två grisar, en get, tre hundar och tre gäss.

Bönder söker hjälp

I Hjälp Sökes möter vi två bröder som minst sagt har problem med sitt lantbruk. Ingen av dem är egentligen någon jordbrukare, dom har väldiga problem med sig själva och varandra och ingenting  blir gjort. I rollerna som bröderna Engelbrekt och Axel ser vi Magnus Roosmann och Johan Ulveson.

– Det är outhärdligt, det går till en gräns där vi står vid avgrunden, ska vi skjuta oss eller ska vi hänga oss. Det håller inte längre. Vårt sista halmstå är att söka hjälp. Så beskriver Magnus Roosmann böndernas situation på bondgården.

Kvinnan vänder upp och ned

Bönderna annonserar efter en kvinna som ska hjälpa till, men det blir inte riktigt som dom tänkt sig.

– Det kommer en kvinna som inte pratar, en get och kvinnan dotter som är en ung tjej som just gått ut gymnasiet. Då vänds brödernas liv upp och ned, säger Lars Rudolfsson som står för regin.

Benny Andersson har skrivit musiken och sångtexterna skrev Björn Ulvaeus efter att ha läst manusförfattaren Kristina Lugns texter. Det är en annorlunda uppsättning säger Benny Andersson. Men för att förstå det så måste man gå och se föreställningen.

På fredag har den nyskrivna musikalen premiär.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.