Utbildningsenhet nedlagd på Karolinska

Uppdaterad
Publicerad

Ambitionen är att besparingarna på Karolinska inte ska drabba patienterna. Men när nu utbildningsenheten för vårdpersonal som behandlar cancerpatienter lagts ner tror personal att kompetens kommer försämras.

Karolinska Universitetssjukhuset söker nya medarbetare. Men den nya vårdpersonalen som kommer börja jobba på Karolinskas onkologiska klinik kommer framöver inte få samma introduktion som tidigare. Anledningen är att utbildningsenheten som tidigare skötte detta har lagts ner.

– Det enda som är kvar är cytostatikakursen som gått från tre till två dagar. Resten är nerlagt. Det här är verksamhet som tagit åratal att bygga upp men en dag att riva ner, säger specialistsjuksköterskan Karin Orrsveden som tidigare var utbildningsansvarig på kliniken.

Karolinskas budgetunderskott

Sparkraven orsaken

Återigen handlar det om sparkraven som i år satts in på Karolinska. Onkologiska kliniken som är en av de större klinikerna var först ut med besparingarna.

I en konsekvensbeskrivning från december skrevs det om de negativa konsekvenserna som en nedläggning av utbildningsenheten kunde innebära:

”Oro för långsiktig patientsäkerhet då all utbildning för vårdpersonal, både intern och extern, läggs ner.”

Trots detta är nu förändringen genomförd.

”Försöker utnyttja våra resurser”

– Det är mer organisationen som är ändrad. Vi har inte längre en specifik utbildningsenhet. Åtminstone inte i nuläget. Nu arbetar vi med att upprätthålla de interna utbildningar som vi har. Framförallt sjuksköterskor som ska arbeta med cytostatika och strålbehandling, säger områdeschefen på onkologiska kliniken Eva Gustavsson och fortsätter.

– Vi försöker arbeta med mer moderna sätt att utbilda genom till exempel webbaserade utbildningar för att utnyttja de resurser vi har.

Pedagoger till klinisk verksamhet

Det fanns tidigare nio medarbetare som var anställda för att arbeta med utbildningsinsatser på onkologiska kliniken. De läkare och sjuksköterskor som arbetade på utbildningsenheten har nu gått över till klinisk verksamhet.

Personalen får fortfarande utbildning i att hantera cellgifter och strålbehandlingar på ett säkert sätt men resten av den klassiska undervisningen har fått stryka på foten.

Nya sätt att utbilda sig

Framöver kommer man som läkare eller sjuksköterska få tillgång till ny kunskap via webbaserad undervisning, när man får tid över. 

– Jag tycker att det är väldigt tråkigt att spara in på cancervård och det gör ont i hjärtat, säger Karin Orrsveden.

Är ny vårdpersonal lika rustad idag jämfört med tidigare?

– Nej jag tycker inte det. Jag tror dessutom att det är mycket svårare att rekrytera nya sjuksköterskor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karolinskas budgetunderskott

Mer i ämnet