Sjukhusdirektören Melvin Samsom och övriga i ledningen för Karolinska universitetssjukhuset har lågt förtroende bland medarbetarna. Foto: SVT

Utbredd misstro mot Karolinskas ledning

Publicerad

Endast var femte medarbetare har förtroende för sjukhusledningen på Karolinska universitetssjukhuset (KS), rapporterar Dagens Medicin.

Den senaste medarbetarenkäten på Karolinska visar en utbredd misstro mot ledningen. Nästan hälften av de anställda saknar förtroende för sjukhusdirektören Melvin Samsom och dennes ledningsgrupp, skriver Dagens Medicin.

I den förra medarbetarenkäten var frågan om förtroendet för ledningen borttagen, vilket väckte kritik från de anställda. Nu är den tillbaka och då svarar 48 procent att de saknar förtroende för ledningen, 22 procent förhåller sig neutrala och 21 procent säger sig ha förtroende för sjukhusledningen. Övriga har valt att inte besvara frågan alls, enligt tidningen.

Var fjärde upplever hälsoproblem

Mer än var fjärde medarbetare säger sig ha hälsoproblem – som de tror huvudsakligen beror på arbetet.

– Vi såg i Läkarföreningens egna enkäter att arbetsmiljön ansågs ha blivit mycket sämre mellan 2015 och 2017 och vi har ingen anledning att tro att det blivit bättre nu, säger Yvonne Dellmark, ordförande i fackliga Läkarföreningen på KS, till tidningen.

SVT Nyheter Stockholm söker Karolinska universitetssjukhuset för en kommentar.

Fakta: Medarbetarenkäten

Visa

9.990 av Karolinska universitetssjukhusets närmare 14.000 anställda har besvarat medarbetarenkäten, en svarsfrekvens på 72 procent.

Svaren har getts på en åttagradig skala där 1–3 klassas som negativt, 4–5 som neutralt och 6–8 som positivt.

Källa: Dagens Medicin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer