Utlandsfödda – ett måste för servicesektorn

Uppdaterad
Publicerad

Det är i storstadsområdena som arbetsmarknaden har störst andel invandrare. Servicesektorn som växer mycket hade inte klarat sig utan utlandsfödda anställda och enligt Svenskt Näringsliv behöver Sverige öppna gränserna för mer arbetskraft.

Einar Örn Einarsson driver restaurangkedjan Zócalo som finns i Stockholm och Uppsala. Totalt har företaget runt 60 anställda och majoriteten är födda utanför Sverige.

– De anställda är från hela världen. Totalt är det två tredjedelar som är födda utomlands. Det kan vara från Irak, Syrien och andra europeiska länder, säger han.

Fokus invandring

Helt beroende

Hotell- och restaurangbranschen i framförallt storstadsområden är helt beroende av invandrare som arbetskraft. Utan utrikesfödda hade många företag stått utan personal.

– Utan de utlandsfödda hade det inte funkat. Inom hotell- och restaurangbranschen är hälften invandrare. Sen ska vi räkna med att en stor andel av företagen inom denna bransch drivs av invandrare, säger Farbod Rezania, arbetsmarknadsexpert på Svenskt Näringsliv.

ABC: Hade arbetsmarknaden i Sverige klarat sig utan invandrare?

– Nej, bestämt nej. Vi kan ju leka med tanken att plocka bort 50 procent av all arbetskraft i en bransch, hur det hade sett ut då, säger Farbod Rezania.

Fackförbund håller med

Sonja Hallsten som är migrationsexpert på fackförbundet Unionen med drygt en halv miljon medlemmar anser att Sverige även i framtiden kommer att behöva invandrad arbetskraft.

– Det är en stor del av befolkningen som går i pension de närmsta åren och arbetskraftsinvandringen är nödvändig. Samtidigt gäller det att samtliga fackförbund ser till att alla som anställs har schyssta villkor även om man som nyanländ arbetskraftsinvandrare inte har bra koll på vad som gäller i Sverige, säger hon.

”Vi hade inte klarat oss utan”

På Einar Örn Einarssons restaurangkedja kommer man i framtiden att behöva nyrekrytera och han vet att de som söker och sedan stannar längst oftast är födda utanför Sverige.

– Det är väldigt få svenskfödda som söker jobb hos oss. Vi hade inte klarat oss utan utrikesfödd arbetskraft, säger han.

Störst andel invandrare i yrkesgrupper, Stockholm

  1. Städare 70%
  2. Slaktare, bagare, konditorer 57%
  3. Köks- och restaurangbiträden 48%
  4. Maskinoperatörer, textil-, skinn- och läderindustri 45%
  5. Maskinoperatörer, livsmedelsindustri 39%
  6. Grovarbetare inom bygg och anläggning 36%
  7. Storhushålls- och restaurangpersonal 34%
  8. Garvare, skinnberedare och skomakare 33%
  9. Skräddare, tillskärare, tapetserare 31%
  10. Vård- och omsorgspersonal 31%
  11. Universitets- och högskollärare 30%
  12. Fordonsförare 30%
  13. Medhjälpare inom jordbruk, trädgård, skogsbruk och fiske 30%
  14. Handpaketerare och andra fabriksarbetare 29%
  15. Hälso- och sjukvårdsspecialister 28%
  16. Tidningsdistributörer, vaktmästare 28%
  17. Processoperatörer, glas och keramiska produkter 27%
  18. Processoperatörer vid stål- o metallverk 26%
  19. Montörer 25%
  20. Biomedicinska analytiker 25%

Källa: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus invandring

Mer i ämnet