Filmen som sprids på sociala medier visar när den gravida kvinnan trycks ner mot en bänk efter att inte kunnat visa upp en giltig biljett. Foto: Privat

Utredning om ingripande mot gravid kvinna i t-bana läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen om ordningsvakters ingripande mot en gravid kvinna vid Hötorgets tunnelbanestation i februari läggs ned.

Nu läggs utredningen ned kring det uppmärksammade fallet där det uppstod tumult i tunnelbanan när ordningsvakter gjorde ett ingripande mot en kvinna gravid i åttonde månaden, rapporterar TV4.

SVT Nyheter Stockholm har tidigare berättat om ordningsvakternas agerande som väckte stor uppmärksamhet sedan en filmsekvens från händelsen spridits i medier.

På filmen ser man hur ordningsvakterna under tumultartade omständigheter övermannar kvinnan, som reste tillsammans med ett barn i förskoleåldern.

Vakterna togs ur tjänst

Efter händelsen togs vakterna ur tjänst.

Men nu är utredningen nedlagd och enligt åklagaren ”visar inte filmmaterialet från händelsen på att personen utsatts för något allvarligare våld”.

– Det är inte något oförsvarligt våld som används där, säger åklagare Lucas Eriksson till TT.

Utredningen

Enligt utredningen är det kvinnans eget agerande som gör att ordningsvakterna bestämmer sig för att avvisa henne från tunnelbanan.

– Det är en biljettkontroll och där har hon inte någon biljett. De skriver ut en bot som hon kastar på marken. Man behöver den för att få fortsätta färden och då ber vakterna henne vänligt att lämna vagnen. Det finns övervakningsfilm inifrån vagnen också och där kan man se hur hon sätter sig till motvärn. Det är kvinnans beteende som eskalerar situationen, säger Lucas Eriksson.

Bättre låta henne fortsätta

Samtidigt skriver åklagaren Lucas Eriksson i sitt beslut att det med hänsyn till att kvinnan var gravid och hade med sig ett litet barn möjligen hade varit bättre att låta henne få fortsätta sin färd, trots ordningsstörningen.

– Ibland är det inte värt det helt enkelt. Hon hade ett barn med sig, det är synd om barnet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.