Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Khabat Nezamaldin berätta om den bild som gör extra ont att se på. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Utställning i Botkyrka: Vittnesmål om folkmord och brott mot mänskligheten

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av insamlade berättelser har stiftelsen Mångkulturellt centrum i Botkyrka skapat en utställning om folkmord och brott mot mänskligheten. En av de som bidragit med sin historia är Khabat Nezamaldin, som levde under flykt under Saddam Husseins regim.

– Man kan inte sudda bort de här minnena. Jag önskar att folk ska veta om den här händelsen, säger han.

I utställningen syns några av Khabat Nezamaldins bilder från livet på flykt år 1991. Han är glad att han kunde fotografera under resan, till skillnad från liknande händelser som inträffat långt tidigare och som kanske inte kunde fångas på samma sätt. 

– I och med att jag hade min kamera med mig så kunde jag dokumentera lite.

En av bilderna gör extra ont för Khabat Nezamaldin att titta på, hör honom berätta om den i videon.

”Vi är ju grannar” syftar på en chock över vad grannar kan göra mot varandra, men också att offer och förövare, eller ättlingar till offer och förövare, lever grannar med varandra idag.

I utställningen förklaras både begrepp och historiska skeenden och fördjupar olika frågor om folkmord och brott mot mänskligheten och vad det får för betydelse i dag och i framtiden. Med stöd av filmer, konst, insamlade berättelser och forskning vill man höja kunskapen om dessa frågor.

Det har kommit in berättelser med erfarenheter från bland annat Förintelsen, morden på kristna minoriteter 1915, militärkuppen i Argentina, massakrerna i Rwanda och kriget i Bosnien.

Utställningen pågår vid Mångkulturellt centrum i Fittja, Botkyrka, fram till 30 september 2022.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Mer i ämnet