Paul Rusesabagina tillsammans med skådespelerskan Angelina Jolie inför lanseringen av ”Hotel Rwanda” 2004. Foto: TT

Folkmordshjälte gripen för terrorbrott

Publicerad

Han räddade över 1 200 människor under folkmordet i Rwanda och har blivit känd som hjälten i filmen ”Hotell Rwanda”.

Nu har Paul Rusesabagina frihetsberövats i Kigali misstänkt för terrorbrott.

Med handlederna i bojor visades den tidigare hotellchefen Rusesabagina – sedan folkmordet 1994 en frän kritiker av president Paul Kagames regim – upp för medier på det nationella polishögkvarteret i huvudstaden Kigali på måndagen.

66-åringen, som bar ett munskydd, var tyst. Han har dock tidigare sagt att han är offer för en smutskastningskampanj i Rwanda.

– Rusesabagina misstänks för att vara grundare eller ledare eller sponsor eller medlem i en våldsam beväpnad extremist-terrorstyrka, sade polistalespersonen Thierry Murangira och tillade att anklagelserna rör terrorism, finansiering av terrorism, mordbrand, kidnappning och mord.

”Internationellt samarbete”

Händelserna ska ha skett i juni och december 2018.

Murangira avslöjade dock inte var Rusesabagina, som bor i Belgien, greps. Enligt myndigheterna ska gripandet ha skett efter ett internationellt samarbete.

Eric Van Duyse, talesperson för den federala belgiska åklagarmyndigheten, säger att de har informerats om gripandet men att de inte känner till några detaljer.

Paul Rusesabagina gestaltades av Don Cheadle i den Oscarnominerade filmen ”Hotell Rwanda”, som berättar historien om hur den tidigare hotellchefen räddade 1 268 tutsier och moderata hutuer från att dödas av hutumilisen Interahamwe under folkmordet genom att gömma dem på Hotel des Diplomates i Kigali. Omkring 800 000 tutsier och regimkritiska hutuer mördades under 100 dagar innan nuvarande president Kagames styrkor störtade den dåvarande regimen.

Anklagat regimen

Rusesabagina, vars far var hutu och mor tutsi, flyttade från sitt hemland efter folkmordet och har sedan dess fått stor internationell uppmärksamhet. Bland annat tilldelades han USA:s främsta civila utmärkelse, presidentens frihetsmedalj, 2005.

I Rwanda har han skapat vrede efter uttalanden som att ytterligare ett folkmord väntar, denna gång av tutsier mot hutuer. Han har också anklagat president Paul Kagames regering för mord på oppositionella, både i Rwanda och utomlands, samt för fängslanden och tortyr av aktivister. Kagame har å sin sida anklagat Rusesabagina för att utnyttja folkmordet 1994 för egen ekonomisk vinning.

Rwandiska myndigheter har pekat ut Rusesabagina som delaktigt i attacker genomförda av rebellgruppen Nationella befrielsefronten i södra Rwanda, vid gränsen till Burundi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.